• Kiváló a Veszprém vármegyei természetes fürdővizek vízminősége.

  • Itt az idei szezonban 70 strand üzemel, ebből 67 a Balatonnál található.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdésre kijelölt természetes vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében.

Az első, fürdési idény előtti vizsgálatok alapján megállapítható, hogy jelenleg valamennyi Veszprém vármegyei strand vize fürdésre alkalmas. A helyszíni szemlék során vizsgálták az üzemelés tárgyi és személyi feltételeit is, amelyek mindenhol biztosítottak voltak. A kormányhivatal az ellenőrzéseket meghatározott ütemterv szerint tovább folytatja a nyári időszakban is.

A vármegye illetékességi területén az idei szezonban mintegy 70 strand üzemel, amelyek közül 67 a Balatonon található. A fennmaradó három strand a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon működik. A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

a Budatava Strand Balatonalmádiban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2020-2023. évi vizsgálatok alapján elmondható, hogy Veszprém vármegyében a fürdővizek minősítése az előző időszakhoz képest alig változott, a vármegyei strandok túlnyomórészt kiváló minősítést kaptak.

A helyszíni bejáráskor nemcsak a vízminőségre, hanem a strandolás higiénés feltételeire (például a működés személyi és tárgyi feltételei, pihenőterületek rendezettsége, illemhelyek, zuhanyzók, öltözők higiénés állapota, dohányzásra vonatkozó előírások betartása, elsősegélynyújtás feltételei, vízfelület és vízpart tisztasága, lejárók állapota, bóják megléte, hulladékgyűjtés) is kiemelt figyelmet fordítanak a közegészségügyi munkatársak.

Forrás: Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

Veszprém vármegye gyógyfürdőiről és gyógyvizéről itt olvashat.