• Fejér vármegyében mind a 15 kijelölt fürdőhely vízminősége megfelelő.

  • A kormányhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a vízminőség alakulását a strandszezon idején.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékességi területén összesen 15 természetes fürdőhely található: 13 a Velencei-tó partján, egy a Dunán, Dunaújváros Szalki-szigeti részén, egy az Ozora Fesztivál helyszínén, az igar-dádpusztai tavon. A szezon előtt és a szezon során végzett vízminőségi mintavételezés eredményei igazolják, hogy Fejér vármegyében minden esetben a „megfelelő” kategóriába esik a fürdővizek minősége.

A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai minden kijelölt fürdőhelyen vizsgálják a fürdés közegészségügyi feltételeit. A vízmintákban két szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus, valamint a kékalga jelenlétére utaló a-klorofill mennyiségét nézik.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi vagy egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás.

A vármegyei kormányhivatal szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a fürdőzésre a kijelölt természetes fürdőhelyeket és engedélyezett fürdővizeket vegyék igénybe. Ezeken a helyeken a fürdési szezon alatt folyamatosan ellenőrzött a vízminőség és a biztonságos fürdőzési övezet határait táblák, bóják jelzik.

naplemente a Velencei-tónál

A kijelölt természetes fürdőhelyeken és engedélyezett fürdővizeken kívül a víz minősége nem ellenőrzött, a fürdőzők hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának lehetnek kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon általában a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízi mentő. A természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes.

Forrás: Fejér Vármegyei Kormányhivatal

Fejér vármegye gyógyvizeiről itt olvashat.