• Jelentős fejlesztések kezdődtek a Tisza-tavi szabadstrandokon, hét településen összességében 700 millió forint értékben zajlanak beruházások.

  • Az ígéretek szerint június végére mindegyik strandfejlesztést befejezik.

A Balatonhoz hasonlóan a Tisza-tó körüli szabadstrandokon is fejlesztések kezdődtek. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy 2030 Zrt., valamint az érintett önkormányzatok a napokban írták alá az ezzel kapcsolatos támogatói megállapodást.

A következő Tisza-tavi településeket érinti a strandfejlesztés: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred és Tiszanána. Mindegyik településen 100-100 millió forintot tudnak a szabadstrandok korszerűsítésére fordítani, azaz összességében 700 millió forintos támogatásról van szó.

Nem ez az egyetlen fejlesztés ebben a régióban, ugyanis a következő időszakban a Tisza-tónál, valamint a Hortobágy térségében összesen 10 milliárd forint értékben valósulnak meg turisztikai beruházások. Ezek már csak azért is fontosak lesznek, mert például 2017-ben 20 százalékkal – az országos átlagot meghaladó mértékben – nőtt a Tisza-tavi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, viszont a további bővülést korlátozza a megfelelő minőségű szálláshelyeket szűkös kapacitása.

Ugyanakkor a Kisfaludy-program panziófejlesztésre kiírt pályázatán több térségbeli vállalkozás is sikeresen pályázott, így hamarosan jó néhány Tisza-tavi szálláshelyen bővülhet a kapacitás és javulhat a szolgáltatások minősége.

A tó környékén nemsokára megvalósulhat egy 21 települést érintő fejlesztés is, ugyanis megépül a Hortobágy-Tisza-tó 28 kilométeres kerékpárút, ami öt tematikus pihenőhelyet is magában foglal. Ezen felül tavi szigeteket alakítanak ki, vízi sétányok és tanösvények is létesülnek a tónál. 2020-ban pedig az Óhalászi-szigeten elkezdődik egy cölöpházas élményfalu építése.

A lenti fotó idén március 26-án készült az abádszalóki strandon, ahol éppen egy új csúszdát építenek. (Fotó: MTI/Mészáros János)

Tisza-tavi szabadstrand Abádszalók csúszda(MTI)