• A nyári szezonra be is fejezik a balatoni szabadstrandokat érintő fejlesztéseket.

  • Térburkolatok, vízi bejárók, vizesblokkok, öltözők, játszóterek épülnek a parton.

A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabadstrandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül. A beruházások június végéig be is fejeződnek, azaz már az idei strandszezonban élvezhetik a vendégek az újdonságokat.

A szabadstrandok komfortosabbak, modernebbek, biztonságosabbak lesznek, amelytől a térség még vonzóbbá válik. A beruházásoknak befejezését remélhetőleg az építőipari kapacitáshiány nem fogja hátráltatni.

Balatonmáriafürdő: Galácz György, a település polgármestere elmondta, hogy a település két szabadstrandját összesen 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Hozzátette azt is, hogy strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat a település családbarát szolgáltatások kialakításához.

Balatonlelle: Kenéz István polgármester tájékoztatása szerint 200 millió forintos támogatást nyert a település a hosszú partszakasszal rendelkező szabadstrandjának fejlesztésére. Ebből többek között 4 ezer négyzetméternyi térburkolatot helyeznek el, 30 napelemes lámpát, padokat, szemeteskukákat, vízi-bejárókat telepítenek, vizesblokkokat újítanak fel.

H. Szabó Sándor BalatonBalatonboglár: Mészáros Miklós polgármestere elmondta, hogy mind a hat szabadstrandjukat megújítják. A két nagyobb 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesült. A kisgyerekeseknek lídós partszakaszt alakítanak ki kisebb töltéssel, valamint utcabútorok, vizesblokkok újulnak meg, kandelábereket helyeznek ki, és a gyermek mellett felnőtt játszótereket létesítenek.

Fonyód: Hidvégi József, az üdülőhely polgármestere közölte, hogy a város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabadstrandnak, ezek fejlesztésére nyertek 450 millió forint támogatást. Egyebek közt gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Épülnek gyermek és felnőtt játszóterek, és lesz baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, amelynek sétányát sokan használják futásra, kocogásra, rekortán burkolatú futópályává alakítják.

A polgármester ugyanakkor hiányolta, hogy kikerült a pályázható célok közül a partvédőművek felújítása, reméli azonban, később lesz forrás a probléma megoldására. Addig, a most létrejövő értékek megóvása érdekében is, az önkormányzat saját forrásokból biztosítja a kellő partvédelmet.

H. Szabó Sándor BalatonBalatonfenyves: Lombár Gábor polgármester arról számolt be, hogy a település egy kilométernyi partszakasszal rendelkező központi strandját 200 millió forintból, egy másikat 50 millió forintból fejleszthetik. A sétányfelújítás, utcabútor és közvilágítás csere, illemhely felújítás mellett lesznek fenyvesi sajátosságok.

Tobozjátszótér is épül a nagystrandon, az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le. A nagystrandon kialakítanak egy strandfoci-pályát, amit kézilabda és strandröplabda pályákként is lehet majd használni, októbertől pedig műjégpályaként szeretnék üzemeltetni. A szezonhosszabbítás másik eleme lesz, ha sikerül rá forrást találni, tíz fafűtéses székelydézsa telepítésre a pálya köré.

(MTI)

Fotók: H. Szabó Sándor