• Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken.

  • A vendégéjszakák száma az előző évivel közel azonos maradt és a szálláshelyek csaknem 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)  legfrissebb adatai alapján kiadott közlemény szerint a tavalyi történelmi rekordév után 2019 elején is folytatódott a vendégek számának növekedése Magyarországon.

Tovább nőtt mind a belföldiek, mind a külföldiek száma a 2018 januárihoz képest, az év első hónapjában az összes vendégek száma csaknem elérte a 650 ezret. Kétszámjegyű volt a növekedés olyan fontos küldőpiacokról, mint az Egyesült Államok, Kína, Spanyolország, a régióból pedig Romániából és Csehországból érkeztek jóval többen Magyarországra, mint tavaly ilyenkor.

Jó hír az is, hogy továbbra is élénk a belföldi turizmus, amit a SZÉP-kártya költések több mint 7 százalékos emelkedése is tanúsít. A pihenőkártya 2019-ben a korábbi évekhez képest is jobban fogja ösztönözni a magyar családok belföldi utazásait.

Az MTÜ arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő években már nem kell márciusig várni a januári idegenforgalmi adatokra. A júliustól induló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtal jövőre már valós időben, a teljes szektorra vonatkozóan elérhetőek lesznek a turisztikai mutatószámok, ami hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez.

(MTI)