A Magyar Fürdőszövetség szerint nagyon fontos lenne, hogy a Széchenyi Pihenő Kártyák alszámlái között megvalósulhasson az átjárhatóság. A fürdők bevételei ugyanis visszaestek az új cafeteria-elem miatt.

A Fürdőszövetség már a bevezetésétől kezdve kritizálta az üdülési csekkeket váltó SZÉP Kártyáknak azt a megoldását, hogy az alszámlái nem voltak átjárhatók. Korábban ugyanis a munkavállalók az üdülési csekkből szabadon vásárolhattak akár fürdőbelépőket is. A Pihenőkártyás rendszerben viszont ezt csak a szabadidő alszámláról tehetik meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly nyáron elvetette a szövetség ajánlását, mint akkor mondták: „igazából csak mostanában kezd felfutni, ezért egyelőre nem látjuk szükségesnek az alszámlák közötti átjárhatóság biztosítását”.

SZÉP kártyák

A Magyar Fürdőszövetség azonban most számadatokkal is alátámasztotta a korábbi érvelését. Összesen 37 magyarországi fürdő adatait gyűjtötték össze. Ezek 2010-ben 2,5 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekkeket. Egy évvel később már nőttek az üdülési csekkek adóterhei, valamint már tudható volt, hogy ki fogják vezetni, ami a bevételeken is meglátszott: a fürdők 2 milliárd forintnyi bevételt realizáltak a csekkekből. Tavaly az üdülési csekk szerepe már jelentősen csökkent, a SZÉP Kártya pedig nem pótolta a kieső pénzeket. A kifutó és az új cafeteria-elem együttes forgalma 1,63 milliárd forintot tett ki. Két év alatt több mint 900 millió forinttól estek el a strandfürdők, termálfürdők az új szabályozás miatt.

Ez abban is megmutatkozott, hogy a felmérésbe bevont 37 fürdőhely közül csak 5 tudta növelni tavaly az árbevételét. A Fürdőszövetség szerint a SZÉP Kártya a jelenlegi formájában inkább a szállodáknak kedvez, ahol a vendégek mindegyik alszámláról tudnak költeni. Az átjárhatóság megteremtése tehát fontos lenne az országos szinten 9000 főt foglalkoztató fürdő-szektornak. Pláne, hogy többségük önkormányzati tulajdonban van, így a bevételek csökkenése közvetve az egyes településeknek is problémát jelent.

A SZÉP Kártyát elfogadó fürdőkről folyamatosan frissülő listát talál a Termál Online-on.