• Az olajnagyhatalomként ismert Szaúd-Arábiában is van barlangfürdő.
  • Ne olyannak képzeljék el, mint Miskolctapolcát.
  • Annyira gyorsan emelkedik a barlang vízszintje, hogy hamarosan be is omolhat, de van vele más probléma is.

Szaud-Arába fővárosa, Rijád közelében egy különleges barlangfürdő működik. Nem olyannak kell elképzelni, mint a magyarországi miskolctapolcai, vagy demjéni barlangfürdőket, hiszen nem kiépített, hanem egy teljesen természetes, vízzel telített barlangról van szó, amit – bár nem legális, de – előszeretettel használnak a helyiek. A Dahl Hith (más források szerint Dahl Heet) nevű barlangot ugyanakkor nem termálforrások, hanem a talajvíz táplálja, illetve táplálná, mert az intenzív öntözés miatt az elmúlt években jelentősen lecsökkent a barlang vízszintje.

 

Szaudi barlangfürdőÚjabban azonban megint növekedésnek indult a vízszint, ami a BBC News szerint havi 40 centivel emelkedik. Külön érdekesség, hogy német kutatók ezt a fürdőzők által készített és a YouTube-ra feltöltött videók alapján állapították meg. Ezeken ugyanis látszódnak a barlang falára festett graffitik és így volt mihez viszonyítani a vízszint emelkedését. Itt egy videó a barlangról, bár a falfirkák ezen épp nem látszódnak, a tipikus vendégkör viszont annál inkább.


A vízszint emelkedése azonban nem túl örömteli dolog. A forrását ugyanis egy közeli szennyvíztisztító telepről származó – megtisztított – víz jelenti. Szintén rossz hír, hogy a gyorsan emelkedő vízszint miatt a barlang egyes részei beomolhatnak, ami pedig véget vethet a zugfürdőzésnek.