• Nem csak úgy unalmukban járnak termálfürdőzni a japán makákók.

  • Ösztönösen megérezték, hogy mire jó a termálvízben való üldögélés.

  • Az emberek számára is tanulságos lehet az ezzel kapcsolatos kutatás eredménye.

Egy friss japán kutatás szerint a termálvízben való fürdéssel csökkentik a stresszt a szigetország középső részén vadon élő makákók. A Primates című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt írták, hogy kevésbé stresszesek azok a majmot, amelyek télen természetes termálforrásokban, úgynevezett onszenekben fürödnek.

A Kiotói Egyetem Főemlőskutató Intézetének tudósai Takesita Szajuri Rafaela vezetésével 2014-ben kezdtek el egy ezzel kapcsolatos kutatás. Ebből kiderült, hogy a vizsgált majmok stresszhormonszintje átlagosan nagyjából 20 százalékkal csökkent a meleg vizű fürdőzés után.

A kutatók 12 nőstény majmot kísértek figyelemmel a naganói prefektúrában található Dzsigokudani majomparkban két időszakban: tavasszal, amikor kicsinyeik születnek, és a téli párosodási időszakban. Ezek a makákók életének legmegterhelőbb, legstresszesebb periódusai.

Megállapították, mennyi időt töltenek az állatok a forró vízben, és milyen gyakran fürdőztek az egyes példányok. Ezen kívül összegyűjtötték az ürüléküket, hogy a glükokortikoszteroid hormon koncentrációjának mérésével megbecsüljék az állatok stressz-szintjét.

termál majmok makákóA domináns nőstények a közösségben betöltött helyzetüknek köszönhetően több időt töltöttek a termálvízben, azonban többször is keveredtek konfliktusba a többiekkel, ez pedig több energiájukat emésztette fel a kutatók szerint.

Viszont a meleg vizű onszen felkeresése után csökkent a stresszhormonszint, ami azt mutatja, hogy nemcsak az embernél, hanem a majmoknál is van a forró fürdőnek stresszoldó hatása – vonták le a konzekvenciát a japán kutatók.

Hogyan kerültek termálvíz közelébe a majmok?
Mint kiderült a híres japán termálmajmok nem egy évezredes szokást követnek, hanem tulajdonképpen az embereknek köszönhetően ismerkedtek meg a fürdőzéssel. Először 1963-ban figyeltek meg egy fiatal makákónőstényt, amint a majomparkhoz közeli szálloda szabadtéri onszenmedencéjében fürdőzött. Később több kíváncsi nőstény is követte a példáját, amíg a park vezetése higiéniai okokból végül saját medencét nem épített a majmoknak.

A helyi és külföldi turisták kedvelt úti célja a majompark, ahol a japán makákókat – más néven hómajmokat – fürdőzés közben is megfigyelhetik a látogatók.

(MTI)