• A nyár első hetében élénkülni látszik az emberek utazási kedve.

  • Sokan terveznek termálfürdős, vagy éppen balatoni vakációt.

  • A külföldi utazások terén viszont még távlatilag is óvatosak.

Habár a pánikérzet minimálisan nőtt a lakosság körében, mostanra mégis kevesebben tartanak attól, hogy betervezett nyaralásuk meghiúsulhat – derült ki a Lounge Group heti elemzéséből, amit a Magyar Turisztikai Ügynökség részére készítettek.

A kutatási adatok szerint eltérő, ki mennyire hamar kelne útra. A Budapesten élők a járványhelyzet elmúltát követően azonnal, míg a vidéki régiók közül az észak-magyarországiak tervezik a legkorábbi nyaralást, pár hónapon belül. Nyár elejére a rövid, egynapos belföldi kirándulások kerülnek középpontba, a tavalyi 36 százalékhoz képest idén a válaszadók 51 százaléka választaná ezt a kikapcsolódási formát.

A családi nyaralások fő célja az aktív kikapcsolódás, népszerű úti célnak számítanak a városlátogatások, a kiránduló élménypontok és gyógyfürdők. A reprezentatív kutatási adatok és a közösségi média felületek posztjainak vizsgálatán alapuló felmérés szerint kifejezetten megnőtt az érdeklődés a Nyírség, a Fertő-tó, Szarvas és Villány iránt.

Az olyan népszerű fürdőhelyek, mint például Bükfürdő, Eger, Hajdúszoboszló vagy Miskolctapolca is a kora nyári fellendülés első nyertesei lehetnek.

Ennek oka többek között, hogy a Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek majdnem fele (46 százaléka) a megszokott, ismert üdülőhelyekre menne, és országos összehasonlításban körükben a legmagasabbak a gyógyfürdő-látogatási tervek: 28 százalékuknak ez az elsődleges célpontja.

Hungarospa Hajdúszoboszló strand nyárA saját nyaralóval rendelkező ingatlantulajdonosok, vagyis többnyire a budapestiek és a dél-dunántúliak a tervek szerint magasabb arányban veszik célba a Balatont. A kulturális programokat a többi országrész lakóihoz képest magasabb arányban kedvelő nyugat-dunántúli lakosság körében pedig minden bizonnyal a keszthelyi Festetics-kastély, vagy a szombathelyi hagyományőrző fesztivál lesz népszerű.

Nem meglepetés, hogy az emberek kétharmada összességében úgy nyilatkozott: többet utazna, ha csökkennének a belföldi turisztikai árak.

Külföldi utazás terén még óvatosak az emberek

Nyár végére, ősz elejére erősödni látszanak a külföldi utazási tervek, de még mindig a magyarok kis része tervez csak külhoni tartózkodást idén. A járvány lecsengését követő egy hónapban 5 százalék, negyedévben 10 százalék, fél évben pedig 12 százalék tervez külföldi üdülést a válaszadók közül.

A külföldi úti célok között a horvát tengerpart a legnépszerűbb, de a Kanári-szigetek és Spanyolország is a vágyott üdülési célpontok között szerepel. Fontos szempont az utazások szervezése során, hogy mely országok érintettek a járvány kapcsán, erre a megkérdezettek 61 százaléka kifejezetten figyel. A fokozottabb higiéniai intézkedéseket a kutatásban résztvevők harmada tartja lényegesnek.

Az elemzést a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Lounge Group végezte a Századvég Alapítvány és a Neticle együttműködésével.