• Már lehet tudni, hogy idén nyáron mikor nyitják meg a Medve-tó strandját.

  • A szovátai sóstó jegyárai idén nem változnak.

  • Várhatóan hasonló szabályok lesznek érvényesek a strand látogatása kapcsán, mint Magyarországon.

A népszerű erdélyi üdülőhelyen, Szovátán található sós tavak közül a Medve-tó hagyományosan június második felétől, a kisebb Mogyorósi-tó pedig rendszerint május közepétől várja a strandolókat. Idén azonban a Mogyorósi-tó nyitása a koronavírusos járványhelyzet miatt elmaradt és kérdés, hogy a jelenlegi helyzet érinti-e a Medve-tó nyitását.

Megkerestük a két sóstó strandfürdőjét működtető Ensana szállodaláncot a nyitással kapcsolatban. (Akiknek esetleg furcsa lenne az Ensana név, azoknak érdemes tudni, hogy tavaly vezették be a piacra ezt a szállodai márkát. Ekkortól kezdve a Danubius Hotels gyógyszállodái minden országban átkerültek az Ensanához, a Danubius márkanevet pedig a szállodalánc városi hoteljei vitték tovább).

Godra Árpád értékesítési és marketing igazgatótól megtudtuk, hogy a Medve-tó strandját idén várhatóan június 19-én nyitják meg, a Mogyorósi-tó strandjának nyitásáról pedig a későbbiekben döntenek. A medve-tavi strandnál idén sem maradtak el a szükséges karbantartások. „Ahogy a korábbi években így az idén is a strand fapadlózatának nagy részét felújítottuk, hiszen a sós levegő és vizes környezet miatt ez gyorsan korhadásnak indul” – mondta el Godra Árpád.

A Medve-tó esetében már ismertek a 2020-as jegyárak is, amelyek nem emelkedtek a tavalyi esztendőhöz képest. Ez alapján napi felnőtt belépő 30 lejbe (átszámítva körülbelül 2100 forintba), gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 25 lejbe (körülbelül 1700 forintba) fog kerülni. Az Ensana szállodák vendégei egyébként ingyen látogathatják a strandot.

Medve-tó SzovátaA magyarországi strandok és fürdők nyitásával sokat foglalkoztunk, de érdekes kérdés, hogy mi a helyzet ezen a téren Romániában?

„Egyelőre csak a tengerparti strandok üzemelhetnek, várhatóan június 15-től a más jellegű strandok – természetes tavak strandjai, medencés strandok – is kinyithatnak a pandémia utáni hatósági enyhítések következményeként. Jelenleg a tengerparti strandok üzemeltetésének biztonsági normái ismertek, feltételezzük, hogy ezek a természetes tavak strandjai esetében is hasonlóak lesznek. Így ezek alapvetően a társadalmi távolságtartást szolgálják. A napágyakat legalább 2 méter távolságra kell elhelyezni egymástól, hacsak nem egy család tagjai használnak több napágyat. Ebből következően a látogatók száma nem haladhatja meg a strand fekvőfelületének maximális kapacitását. A szabályok közé tartozik, hogy az üzemeltetőnek külön bejárati és kijárati folyosókat köteles kialakítania” – sorolja a szabályokat Godra Árpád.

A járvány miatt a szovátai szállodák is bezártak, azonban a Medve-tó strandnyitásával párhuzamosan a három Ensana szálloda közül kettőt megnyitnak. A Sovata Ensana Health Spa Hotel, valamint a Bradet Ensana Health Spa Hotel június 19-től várja újra a vendégeket. Egyelőre a hatósági rendelkezések miatt a szállodák spa és wellness részlegei zárva maradnak, de amint erre lehetőség lesz, – várhatóan július elsejétől – ezeket meg fogják nyitni.

Az Ursina Ensana Health Spa Hotel teljes körű felújításon esett át és a nyitására július 10-én kerül sor. Ezzel párhuzamosan a szállodában lévő kezelőbázist és spa részleget is megnyitják.

Medve-tó Szováta

Medve-tó: termáltónak néz ki, de nem az

A Medve-tó kapcsán az ember először azt gondolhatná, hogy a tó termálforrásoknak köszönheti a kellemesen meleg vizét. Azonban valójában egy heliotermikus tóról van szó. A heliotermikus jelenség a folyamatosan a sós vizű tóba ömlő hegyi pataknak és a csapadéknak köszönhetően jön létre, amely egy édesvizű védőréteget képez a sós víz felületén. Ezzel üvegházhatást hoz létre, biztosítva a mélyebben elhelyezkedő sós vízű rétegek felmelegedését.

Például a nyár elején a tó felszínközeli hőmérséklete jellemzően 28 Celsius-fok körül szokott alakulni, azonban másfél méter mélyen már akár a 39 Celsius-fokot is elérheti. A tó vizének és iszapjának gyógyhatása közismert, mozgásszervi- és bőrbetegségekre, nőgyógyászati és inhalációs kezelésekre használják.