• Komolyan hozzányúltak az árakhoz.

  • Bérletet csak a helyiek és a nyaralótulajdonosok válthatnak, de adott esetben telt ház esetén őket sem tudják beengedni a strandra.

Igazából nem a profilunk, mert nem termálfürdős téma, de ettől függetlenül a melegvízű fürdők szempontjából is érdekes lehet a csopaki helyzet. Pláne, hogy néhány, kisebb szabadtéri résszel rendelkező termálfürdő is hasonló problémákkal küszködik az új szabályozás miatt…

Csopakon egy nagyon népszerű, de meglehetősen kis területen fekvő strand található. A teljes strandfürdő 1,5 hektár, ami azt jelenti, hogy a jelenleg érvényes 16 négyzetméter/fő korlátozás mellett egyszerre kevesebb mint ezer embert engedhetnek be, ami komoly problémát jelent számukra.

Nyilván erre a helyzetre ki kellett valamit találnia a csopaki önkormányzatnak. Különösen, hogy az egyéb bevételi források csökkenésével (gépjárműadó kiesése, idegenforgalmi adóbevételek bizonytalansága és csökkenése) nagyon fontossá vált a strandból származó bevétel. Viszont a létszámkorlát, illetve a fokozott higiéniai feltételekkel járó növekvő költségek ezt a bevételt is veszélyeztették.

Csopakon többféle megoldási lehetőséget és javaslatot vizsgáltak. Ezek közül nem látták kivitelezhetőnek az időkorlátos jegyek (2-3 órás, félnapos) bevezetését. Továbbá a strandterület bővítését sem, miután magánkézben lévő strandfürdők határolják a városi strandot.

Összességében egy jelentős áremeléssel próbálják kezelni a helyzetet – egyrészt a kapacitás, másrészt a bevételek oldaláról. Viszont egy-két kedvezményes lehetőséggel is előálltak.

Az egyszeri strandbelépő árát 1000-ről 1600 forintra emelték, de a kedvezményes belépő ára is 1000 forintra nőtt. Megszüntették a heti bérleteket, 3 napos jegyeket, valamint a „visszajárós” belépőt. Utóbbit az indokolta, hogy a strandról kijáró, majd visszatérő vendégnél előfordulhatott volna, hogy telt ház esetén nem tudják újra beengedni, s ugyanez igaz a bérletesekre is.

Ettől függetlenül a helyi lakosok és a nyaralótulajdonosok továbbra is tudnak szezonbérletet váltani. A nyaralóknál ennek az ára 10 ezerről 16 ezer forintra, a bennszülött felnőtteknél 1000-ről 5000 forintra, helyi gyerekeknél 3000 forintra nőtt. Sokan javasolták egyébként a bérletek teljes megszüntetését, de ezt azért nem lépték meg, mert ezzel is gyorsítható a strandra való bejutás.

Csopak strandHigiéniai okokból éjfél és a nyitás között bezárják a strandot. Ez nemcsak a takarítás miatt fontos, hanem azt is szeretnék elkerülni, hogy néhány szemfüles látogató már kora hajnalban lefoglaljon magának placcokat pokrócokkal, lepedőkkel, sátrakkal.

A strand 8 órakor nyit, viszont 6 és 8 óra között az úszni vágyókat ingyen beengedik a strand területére. Szintén a kedvezmények közé tartozik, hogy a jegy ára a csúszda és az ugrálóvár használatát már magában foglalja.