• Néha a fürdőzők nincsenek tisztában azzal, hogy milyen veszélyeket rejthet a strandolás.

  • Az egyik fürdőigazgató mesélt néhány tipikus esetet.

A Délmagyarország napilap közölt egy cikket, ebben a szentesi fürdő igazgatója mesélt olyan eseteket, amelyek vitákat váltottak ki a strandolók és az úszómesterek között. Ezeket olvasgatva azért látszik, hogy nem egyszerű az úszómesterek élete. Sok fürdőző láthatóan nincs tisztában azzal, hogy a strandolás során is érheti őket baleset, vagy netán tragédia.

Szentesi üdülőközpont fürdő

Jöjjön néhány olyan eset, ami vitához vezetett a szentesi fürdőben:

– Egy 4-5 éves, úszni nem tudó kisgyereket a nagypapája a 2,2 méter mély medencébe dobált. Amikor az úszómester rászólt, akkor még a nagypapa volt felháborodva, állítása szerint ezzel megsértették a jogait. (Az nem derült ki, hogy mit tekintett jogsértőnek: azt, hogy rászóltak, vagy azt, hogy nem dobálhatta a mély vízbe az unokáját?)

– Az úszómedencében megesik, hogy összevesznek a vendégek a pályahasználaton, pedig ha akarnak, akár saját pályát is bérelhetnek, ahol nem zavarja őket senki.

– Előfordult már olyan, hogy egyes vendégek a medence előtti tusolónál samponnal hajat mostak, megborotválkoztak, vagy éppen fogat mostak.

– Vannak, akik a medencében ülve esznek, isznak.

– Olykor a szülők nélkül érkező kamaszok is túlzottan felszabadultak. Megesik például, hogy a csúszdán hamarabb indulnak, mint szabadna és az előttük lévő nyakára csúsznak.

– Kisgyerekes szülőknél fordul olykor elő, hogy a szülők is bemennek a kicsivel együtt a kismedencébe, vagy éppen beviszik magukkal egy mélyebb vizű medencébe, pedig mindkettő tilos.

Márton Mária, a fürdő igazgatója foglalta össze mindezek kapcsán a lényeget: „az úszómesterek, fürdőmesterek figyelmeztetését ne sértésnek vegyék, hanem figyelmeztetésnek. A strandolók testi épségére vigyáznak, valamint arra, hogy mindenki úgy érezze jól magát, hogy azzal másokat ne zavarjon.”