• Június vége óta várja a fürdőzőket Európa egyetlen heliotermikus tava, a Medve-tó.

  • Nem változtak a sós vizű tófürdő jegyárai és egy új pizzériát is nyitottak.

Ezen a hétvégén lesz két hete, hogy megnyílt a fürdőzők előtt a Szovátán található Medve-tó. Ahogy a Sóvidék Tv – cikk végén megtekinthető – videójából kiderült, a nyitás napján 1700-an, másnap pedig közel 2000-en keresték fel a híres, sós vizű tavat. A fürdő megnyitásról szóló tudósításban megszólal egy fürdővendég is, aki Budapesten él, de 40 éve jár a Medve-tóhoz, mert a párja egészségügyi problémájának kezelésére leginkább a tó vize alkalmas.

A videó elején látszik a Medve-tó aktuális hőmérsékletét jelző tábla. Akkor éppen a felszínen 33,2, egy méter mélyen 35,2, másfél méter mélyen pedig 36,6 Celsius-fokos volt. Meleg, napos időben pedig még ennél is sokkal jobban felmelegedhet a víz. A Medve-tó ugyanis nem termálforrásoktól ilyen meleg, hanem az úgynevezett helioterm jelenség miatt.

Ennek a lényege az, hogy a sós víz felszínén a csapadék és a tóba folyó patakok révén néhány centiméternyi édesvizű réteg alakul ki. A tavat érő napsugárzás a mélyebben fekvő sós vizet felmelegíti, viszont ez az édesvízréteg (miután nem keveredik a sós vízzel), mintegy felülről lezárja, nem engedi lehűlni.

Ezért is van az, hogy a 10 órától 18 óráig tartó nyitvatartási időn belül van egy kétórás szünet 13 és 15 óra között, amikor „pihentetik” a tavat. A fürdőzők ugyanis felkeverik a vizet, így megbontják a vizet melegen tartó heliotermiát. Állítólag, amennyiben nem fürödne senki a tóban, akkor a nyár végére akár 70 Celsius-fokosra is felmelegedhetne a tó felszíni hőmérséklete.

Medve-tó megnyitottA Medve-tó sótartalma rendkívül magas. A mélyben 220-300 gramm/liter, de a felszínen is 100 gramm/liter. Ez azt jelenti, hogy a tengervízhez viszonyítva a felszíni sótartalma háromszoros, a mélyebb rétegekben pedig közel tízszeres. Nem is véletlen, hogy sokan a Holt-tengerhez hasonlítják.

A magas sótartalmú vizek a bőrhöz tapadva fejtik ki az immunrendszert stimuláló hatásukat. Elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságukról ismertek ezek a vizek – így a Medve-tó is – legyen szó reumatológiai, nőgyógyászati, vagy éppen bőrgyógyászati problémákról.

Medve-tó SzovátánA sós vizű tófürdőbe a gyerekek, diákok, egyetemisták és a nyugdíjasok 20 lejért (kb. 1400 forint), a felnőttek 25 lejért (kb. 1760 forint) válthatnak napi belépőt. A fürdő az idei nyári szezonra egy apróbb újdonsággal készült: egy új pizzériát nyitottak. (a videót törölték)