• Önkéntesek segítségével augusztusban építenek egy ikermedencét, valamint egy öltözőt is kialakítanak Magyarkanizsán.

  • Az 50-es, 60-as években sok fürdő épült hasonló módon.

A Szegedtől 30 kilométerre délre található Magyarkanizsán közösségi összefogással építenek egy kis fürdőt. Az ilonafalvai településrészen található az úgynevezett Csordakút, vagy másik – szebb – elnevezése alapján a Barátok kútja vizére alapozva.

A Barátok kútja a 2009-ben forgatott Csodakút című rövidfilmben is feltűnik pár másodpercre, a lenti fotó a filmből származik. Az első „Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kaláka” keretében augusztus 8. és 17. között húzzák fel a fürdőt az Ilonafalvára érkező önkéntesek.

Barátok kútjaA fürdőépítésről a helyi Info Tv is beszámolt. Ebből kiderült, hogy pályázati pénzekből, valamint adományokból tudják megvalósítani az építkezést. Vígi László koordinátor elmondta, hogy első körben az ikermedence alapját kell elkészíteniük, majd a medence mellé egy öltözőt építenek, továbbá információs táblákat helyeznek ki. A tudósításban elhangzik az is, hogy a kutat több mint száz éve fúrták és mind a mai napig bőséges vizet ad.

A tervek szerint ilyen lesz a kalákában épített fürdő:

Barátok kútja fürdőA közösségi fürdőépítés egyébként régen nem volt ritkaság. A hazai fürdők esetében ugyanis tipikus történet szokott lenni, hogy olajkutatás közben találtak termálvizet a szakemberek, majd a kutakat lezárták. Az 50-es, 60-as években sok esetben a helyiek nyitották meg újból ezeket a kutakat és lakossági összefogással építették fel az első, egyszerűbb medencéket.