A nordic walkingot és a túrázást kedvelők háromféle útvonal közül is választhatnak Zalakaroson. Júliusban szervezett „botos gyaloglós” túra is lesz a fürdőhelyen.

A népszerű zalai üdülőhelyen az elmúlt évben több túra- és nordic walking útvonalat is kialakítottak. A Karosi Krónika című városi lap által készített összesítés szerint három, különböző hosszúságú útvonal érhető el Zalakaroson. A kezdő túrázóknak ajánlják a 6,5 kilométeres távot, amin végiggyalogolva a település természeti értékeivel, szőlőhegyeivel lehet megismerkedni. Az útvonal érinti a parkerdei sétányt, az arborétumot, a kilátót.

A 11,5 kilométeres útvonal a Tourinform irodától indulva – Garabonc és Zalamerenye érintésével – a kilátó megtekintése után tér vissza Zalakarosra. A leghosszabb túraút 15 kilométer hosszú, ennél a szőlőhegyen keresztül egészen Zalaújlakig is eljuthatnak a vállalkozó kedvűek, ahonnan a kilátón és az arborétumon keresztül érnek vissza kiindulópontra.

Ezeket az útvonalakat különösen ajánlják a nordic walkingolóknak. Sőt, a fentiek közül a leghosszabb útvonalon július 23-án még egy nordic walking túrát is fognak szervezni. Maga a nordic walking finn sífutók révén terjedt el, akik nyári edzésprogramként űzték ezt a sportot, aminek eredetileg a „botos gyaloglás” nevet adták. A mozgásformát magyarul skandináv gyaloglásnak, vagy síjárásnak is hívják, bár ezek az elnevezések még nem terjedtek el igazán. A „botos gyaloglás” fő előnye az, hogy hatékonyan, de kímélő módon fejleszti az állóképességet, az izomerőt és a mozgáskoordinációt.