• Az omega-3 szedésével kedvezhetünk egészségünknek.

  • Azonban egyes kutatások szerint a gélkapszulákba sok esetben nem kellő tisztaságú és frissességű halolaj kerül.

  • Árulkodó lehet a termékek szaga. 

Az omega-3 az úgynevezett többszörösen telítetlen olajok csoportjába tartozik. Legjobb forrását a tengeri halak jelentik, de magas arányban tartalmazza a lenolaj, a repceolaj, a dió. A halakon belül is különösen sok omega-3-at tartalmaz a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia húsa. Többféle egészségmegőrző hatást tulajdonítanak az omega-3 zsírsavnak, de elsősorban az érrendszeri megbetegedések megelőzése és kezelése terén alkalmazzák, ami főleg a vérzsír-szint csökkentő hatásából ered.

Amennyiben valaki az omega-3 bevitelére, szedésére valamilyen halolaj készítményt választ, akkor nem árt meggyőződnie arról, hogy mennyire „tisztán” előállított készítményről van szó. Ez azonban nem túl egyszerű dolog. Maga a „tisztaság” nem hanyag gyártást jelent, hanem azt, hogy egyes gyártók megspórolják az összes bomlástermék eltávolítását. Amennyiben a halolaj kapszula bevételekor halszagot érzünk, az a nem kellő tisztaságra utal, vagyis arra, hogy mellőzték a többlépcsős tisztítási folyamatot a gyártás során. A megfelelő módon előállított halolaj szagtalan.

halolaj kapszula

Más kérdés, hogy a gélkapszulák esetén sokszor nem érezni, hogy milyen szagú készítményt is fogyasztunk. Ezt a kérdést pedzegette egy három évvel ezelőtti norvégiai kutatás is, amiben a halolajok minőségét vizsgálták. Ennek során rengeteg helyen találkoztak avas halolajjal, ami nem, hogy egészséges lenne, hanem kifejezetten káros hatásai lehetnek.

Arra jutottak, hogy a gélkapszulákat lenyelve viszont sok esetben az avassággal nem is szembesülnek a fogyasztók. A kutatás konklúziója végül az volt, hogy a szükséges omega-3 szintet – ha mód van rá – érdemesebb tengeri halakkal pótolni. Persze a norvégoknak könnyű, hiszen náluk hozzánk képest nagyobb a kínálat a friss mélytengeri halakból. Idehaza járhatóbb út a gélkapszulák szedése.