• Hiába készítettek még egy tanulmányt is az áfacsökkentés szükségességéről, marad jövőre a 27 százalékos áfakulcs.

  • Többletbevételre lenne szükség a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentéséhez.

A Magyar Fürdőszövetség tavaly óta egyre nagyobb elánnal szorgalmazza a fürdőszolgáltatások áfájának a csökkentését. Az adókulcs 27-ről 18 százalékosra redukálása főleg azután merült fel, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját idén év elején csökkentették.

A fürdők az áfacsökkentés szükségességét a költségeik emelkedésével és a pályázati források szűkülésével indokolták. Előbbiek közé tartozik a bérköltségek ugrásszerű növekedése, amit részben a garantált bérminimum, részben a munkaerőhiány bérfelhajtó hatása okoz. Utóbbi pluszköltsége egy nagyobb fürdőnél elérheti az évi 200 millió forintot.

Ráadásul a mostani uniós pályázati ciklusban nem prioritás a fürdőfejlesztés, ilyen támogatást – néhány kivételt leszámítva – nem lehet szerezni. A gyógyhelyfejlesztési program során is az üdülőhelyek központjára, infrastrukturális fejlesztésére lehet forráshoz jutni, a fürdők bővítésére, felújítására ebből a keretből nem lehet költeni.

Harkányi medenceJelen állás szerint azonban nem csökkent jövőre a fürdőszolgáltatások áfája, legalábbis erről beszélt a Pannon Lapok Társasága tudósítójának Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter.

“A 2018-as költségvetés tervezetében a kormány nem javasol ilyent, bár valóban érkeztek erre vonatkozó kezdeményezések, javaslatok. Jövőre azonban ehhez nincs fedezet, további jelentős áfacsökkentéshez többletbevételre lenne szükség” – mondta a miniszter.