• A nagyobb fürdőknek évi 200 millió forint, a kisebb fürdőknek 50 millió forint körüli plusz kiadást hozott az idei év.

  • A Magyar Fürdőszövetség azt szeretné, ha csökkenne a fürdőbelépők, fürdőszolgáltatások áfája a jelenlegi 27 százalékos szintről 18 százalékra.

A korábbi évekhez képest a mögöttünk álló tél hűvösebb volt, különösen a január bizonyult fagyosnak, ami a fürdők infrastruktúráját is megviselte.

“A Magyar Fürdőszövetség tagjai a hosszú telet követően készen állnak a szezonkezdetre, ám sok szabadtéri fürdőben a hideg miatt komoly felújításokra volt szükség. Küzdünk a munkaerőhiánnyal is, sok fürdő nem talál szakképzett munkatársat, úszómestert, pénztárost, vagy takarítókat a szezonális munkára. A hiányzó munkaerőt diákszövetkezetek segítségével próbálják pótolni a fürdők” – nyilatkozta az MTI-nek Czeglédi Gyula, a Fürdőszövetség ügyvezető elnöke, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója.

A szakember beszélt arról is, hogy a turizmuson belül a vendéglátás áfakulcsa az idén január elsejétől 18 százalékra csökkent. A magyar fürdők nemzetközi versenyképességéhez elengedhetetlen lenne a fürdőszolgáltatások áfájának csökkentése a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra. Az áfakulcs mérséklését a Magyar Fürdőszövetség – tagsága teljes támogatásával – kezdeményezte a kormánynál.

Az áfacsökkentésből eredő bevételt bérfejlesztésre tudnák fordítani, amire szükség van, ugyanis jelenleg az ágazatban dolgozók keresete a nemzetgazdasági átlaghoz képest legalább 30 százalékos lemaradásban van.
Berekfürdői termálfürdőAz ügyvezető elnök megjegyezte, hogy az idei évre előírt bérfejlesztés, a garantált bérminimum emelése 200 millió forint többletköltséget okozott például az általa vezetett hajdúszoboszlói termálfürdőnek, de a kisebb egységeknek is legalább 50 millió forintos extra kiadást jelent.

Ezt a kiesést is pótolni tudná az áfacsökkentés.

Készült egy tanulmány is az áfacsökkentés hatásáról. Ebből kiderült, hogy a költségvetés áfabevétele a 18 százalékos kulcs esetén 2,7 milliárd forinttal csökkenne az első évben, de az ágazat 2022-re ezt a kiesést behozná, miután a fürdők árbevétele az áfa csökkentésének hatására jobban emelkedne.

Jászárokszállás StrandfürdőA tanulmány szerint jelenleg csak a nagyobb kapacitású, nemzetközi jelentőségű fürdők tudnak profitot termelni Magyarországon, míg a regionális, helyi fürdők többsége veszteségesen üzemel. Utóbbiak fenntartásához nélkülözhetetlen az önkormányzatok anyagi támogatása.

Fotók: H. Szabó Sándor felvételei (Berekfürdő, Jászárokszállás)