A leégéssel az a fő probléma, hogy az egyik kockázati tényezője a legalattomosabb bőrrákfajtának, a melanomának. Különösen a gyerekekre és a fiatal felnőttekre jelenhet veszélyt.

A nyári strandszezon egyik sláger egészségügyi problémája a bőr leégése. Ideális körülmények között a leégés elkerülhető lenne, hiszen kora tavasztól kezdve a bőr elvileg fokozatosan edződik a napfényhez. Azonban a gyakorlatban ez a fokozatosság egyre kevésbé jellemző, miután sokan a napjaik nagy részét nem a szabadban, hanem fedett helyen töltik, s esetleg még a szabadidejükben is ritkán mozdulnak ki. Ezért amikor a jó idő beköszöntével strandfürdőbe, termálfürdőbe mennek, akkor nem barnulni fognak, hanem nagyobb valószínűséggel egyből leégnek. Márpedig sem a napfény kerülése, sem a leégés nincs előnyös hatással az egészségre. (Arról, hogy miért létfontosságú a mértékletes napozás, ide kattintva olvashat).

leégésA leégéssel az a fő probléma, hogy egyik kockázati tényezője a legveszélyesebb bőrrákfajtának, a melanomának. Az „egyik” szó nem véletlen, ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a napsugárzáson kívül több másik kockázatnövelő tényezője is van a melanoma kialakulásának, ezek az öröklődés, a sok anyajegy, a legyengült immunrendszer, valamint bizonyos bőrbetegségek. Ezek közül viszont a leégés felett rendelkezünk a legnagyobb kontrollal.

A leégéstől főképp a gyerekeknek és a 30 év alatti fiatal felnőtteknek kell óvakodniuk. Leginkább ugyanis a korai életszakaszban történt bőrkárosodások vezethetnek később súlyosabb betegséghez. Érdekes módon az idősebbeknél, különösen a 70 év felettieknél a leégés már nem növeli a rosszindulatú bőrrák kockázatát. Ettől függetlenül nyilván nekik sem ajánlott, hogy ész nélkül a napon tartózkodjanak. Ennél a korosztálynál inkább a túl kevés napon töltött idő szokott problémát jelenteni, pláne, hogy az idősek bőrének romlik a D-vitamin előállítási képessége.