• Egyértelmű, hogy az úszásnak számos előnyös egészségügyi hatása van, azonban bizonyos esetekben mégsem ajánlott.

  • Némelyik betegség esetén csak egyes úszásnemek kerülendők, máskor teljes a tilalom.

Általánosságban az úszás rendkívül pozitív hatású az egészségre. Az egyik legegészségesebb és leginkább ajánlott mozgásforma, nyugtató és felfrissítő hatású, javítja a közérzetet és az állóképességet. Különösen kedvezően hat a vegetatív idegrendszerre, így megelőzhet számos betegséget, vagy javíthat a meglévő állapoton.

Felmerülhet a kérdés, vannak-e olyan helyzetek, vagy betegségek, amikor nem ajánlott az úszás? Jó hír, hogy az úszás esetében van talán a legkevesebb ellenjavallat a különféle mozgásformák közül. Azonban néhány esetben mégsem javasolt, vagy legalábbis körültekintést igényel.

Néhány esetben mindenféle vízben tartózkodás – beleértve a medencében üldögélést is – ellenjavallt. Ezek a helyzetek általában magától értetődőek: láz, fertőző betegségek, nyílt sebek, fertőző bőrbetegségek, vizelettartási problémák, és eszméletvesztéssel járó állapotok tartoznak ide.

Műtét után, amikor a varratokat már eltávolították, még 7-10 napig kerülni kell a strandok, fürdők, uszodák látogatását. Ha a műtéti seb váladékozik, vagy bármilyen sebgyógyulási probléma jelentkezik, akkor szintén tilos a fürdőzés és az úszás. (A műtétet követő strandolással kapcsolatos szabályokról itt olvashat bővebben).

Szív- és érrendszeri problémák többségénél az úszás megengedett, sőt, olykor kifejezetten ajánlott, de ezt minden esetben a kezelőorvossal kell egyeztetni. Idősebb szívbetegeknek figyelniük kell arra, hogy 28 Celsius-foknál hidegebb vízben fokozatosan szoktassák hozzá szervezetüket a vízhőmérséklethez, mivel a hideg víz hatására a bőrerek gyorsan összeszűkülnek, ami megemelheti a vérnyomást és problémát okozhat bizonyos szívbetegségeknél.

Az úszás nem ajánlott a szívinfarktust követő három hónapban, kezeletlen magas vérnyomás, valamint szívelégtelenség esetén. Szívelégtelenség esetében az úszás azért nem ajánlott, mert a súlyos szívkárosodás miatt a vízbe merüléskor a szívizom terhelése megnövekszik, ami a szív működésének romlásához vezethet. Ez különösen veszélyes, mert a betegek szubjektív érzései nem tükrözik pontosan ezt az állapotot.

úszás fülgyulladás

Más esetekben az úszás ajánlott lehet, de bizonyos úszásformák nem feltétlenül ideálisak, vagy körültekintést igényelnek a helyes úszástechnika miatt. Például a mellúszás nem ajánlott térdproblémák vagy porckorongsérülés esetén.

Scheuermann-betegség esetén (a gerincoszlop fejlődési zavarával járó betegség) az úszás, különösen a hátúszás, előnyös. Ugyanakkor a helytelen technikával végzett mellúszás kóros feszülést okozhat a hátizmokban, ami káros lehet. Emellett a túlzásba vitt mell- vagy gyorsúszás, valamint a pillangóúszás a mellizmok túlzott feszességéhez vezethet, így ezek többet árthatnak, mint használnak.

Jön Cserkeszőlőn a nyár legnagyobb rendezvénye, számos ingyenes koncerttel. Itt olvashat róla bővebben.