• Krém és kenőcs, a hétköznapi életben úgy használjuk ezt a két szót, mintha ugyanazt jelentenék.

  • Holott jelentős különbség van a krém és a kenőcs között.

  • Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Kicsit hasonló ez ahhoz, ahogy a termálfürdő és a gyógyfürdő szavakat is egymás szinonimájaként használjuk a közbeszédben. Holott messze nem ugyanaz a kettő, amiről itt írtunk még régebben. A kenőcs és a krém esetében pedig még ennél is nagyobb az eltérés…

Nézzük először, mit jelent az, hogy kenőcs? Zsírok, vagy zsírnemű anyagok, – például paraffin, vazelin – valamint olajok keveréke. Bőrgyógyászati alkalmazásnál gyógyhatású szerekkel, gyógyszerekkel egészítik ki.

Miben különbözik a kenőcstől a krém? A fő eltérést az jelenti, hogy a krémek mindig tartalmaznak vizet, vagy víznemű anyagot. Viszont azért, hogy ezt felvehessék, szükséges a zsírnemű alapanyagokhoz úgynevezett emulgenst hozzáadni. Jön is a következő kérdés: mi az emulgens? Olyan segédanyag, amely két egymással amúgy nem elegyedő alkotórész egyikének a másikban való eloszlását elősegíti.

Egy példa: a vazelin alapesetben nem elegyíthető, mert a vizet nem veszi fel. Azonban, ha egy emulgenst adnak hozzá – például cholesterolt – akár csak kis mennyiségben is, akkor már a mennyiségének háromszorosával tud vizet felvenni.

A zsíros kenőcsök tehát inkább gyógyászati használatra alkalmasak, a krémek pedig kozmetikai célokat szolgálnak. A kenőcs jóval nehezebben kenhető, zsíros tapintású, nem szívódik fel könnyen. Ugyanakkor az utóbbi tulajdonsága cél is, hiszen fontos, hogy a kenőcs hatóanyaga minél tovább a bőrfelszínen maradjon.

Ezzel szemben a krémek könnyebben, gyorsabban felszívódnak. Nagy általánosságban így a krémeket lehet reggel, napközben használni (nyilván vannak kivételek, például az éjszakai krémek) a kenőcsöket pedig jellemzően éjszakai használatra javasolják.

krém kenőcs különbség