• Japán orvosok egy régóta ismert népi gyógyászati módszer hatásait vizsgálták.

  • Megnézték, hogyan befolyásolja az esti szódabikarbónás fürdő az alvás minőségét.

Az egészséges élet szempontjából alapvető fontosságú a megfelelő alvásminőség, ezért aggasztó, hogy világszerte sokan küzdenek alvásproblémákkal. Ez inspirálhatta azt a kutatást, amelyet japán orvosok végeztek és amelynek eredményeit 2022 végén tették közzé.

A kutatás során azt vizsgálták, hogy a teljes testes, meleg vizes fürdőzés milyen hatással van az alvásminőségre, ha a fürdővízben szódabikarbónát (nátrium-hidrogén-karbonátot) oldanak fel.

A vizsgálatba negyven főt vontak be, akiket három csoportra osztottak. Mindhárom csoport tagjai esténként 10 perces fürdőt vettek: az egyik csoport zuhanyozott, a másik szimpla csapvizes fürdőt vett, míg a harmadik csoport szódabikarbónás vízben fürdött. A kísérlet hét napon keresztül zajlott.

A kutatók az alvásminőség különböző mutatóit vizsgálták, mint például a teljes alvásidőt és a nyál alfa-amiláz koncentrációját (ez az érték a szimpatikus idegrendszer állapotára utal, és stressz hatására megemelkedik).

Az eredmények szerint a szódabikarbónás csoport minden mutatója javult a zuhanyzós és a szimpla fürdős csoportokhoz képest. Gyorsabban elaludtak, ritkábban ébredtek fel, és hosszabb volt a teljes alvásidejük. A nyál alfa-amiláz szintje is jelentősen csökkent a szódabikarbónás csoportban a másik kettőhöz képest.

A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy további vizsgálatok szükségesek a biztos következtetések levonásához. A jelenlegi vizsgálatot egészséges, alvásproblémák nélküli személyeken végezték, ezért szükség lenne hasonló kutatásokra alvási nehézségekkel küzdők körében is. Emellett hosszabb időtartamú és nagyobb létszámú vizsgálatokat is kellene végezni.

gyógyvizes kádfürdő

Apró érdekesség, hogy a szódabikarbónás fürdő régóta ismert a magyar népi gyógyászatban is. Három-négy evőkanálnyi szódabikarbónát javasolnak egy kád vízhez keverni, amit elsősorban bőrproblémák kezelésére használnak.

Egyes hazai termálfürdők vize nyugtató, stresszoldó hatásáról ismert, ezáltal alvásproblémák esetén is hatásosak lehetnek. Itt olvashat róluk bővebben.