• Aki még csak most gondolkodik azon, hogy húsvétkor ellátogatna egy wellness hotelbe az lehet, hogy már elkésett.
  • Egy országos körkép szerint ugyanis sok helyen már most telt ház van.
  • Nagyon népszerűek a gyógyfürdők és a vízparti üdülőhelyek.

A közelgő ünnep kapcsán az MTI összeállítást készített az ország különböző területein fekvő szállodákról. Ebből kiderül, hogy sok helyen már most minden szoba elkelt a húsvéti időszakra, jó néhány hotelben pedig már csak néhány szabad szoba van. A korábbi évek trendjeinek megfelelően nagyon sokan keresik a termálvizes üdülőhelyek szállodáit, de népszerűek a balatoni hotelek is.

 

Zala megye

A legnagyobb zalai termálvizes üdülőhelyek szállodái nagyrészt magyar vendégekkel telnek meg a húsvéti hétvégén  – a hévízi és zalakarosi hotelek foglaltsági adatai szerint. Alig egy héttel az ünnep előtt  a hévízi Hotel Europa Fitben például csak néhány üres szoba maradt, a 234 szobás hotel ágyait több mint 50 százalékban magyarok kötötték le, de nagyobb számban lesznek szlovák, német, osztrák és orosz vendégek is.
Szintén már csak egy-két szabad szoba van húsvétra a zalakarosi Hotel Karos Spában. A több mint 300 szobás, négycsillagos hotelben húsvétkor is a magyar vendégek teszik ki a többséget, a foglaltságban mintegy 80 százalék a belföldi turisták aránya.

Hévíz termál üdülőhelyKomárom-Esztergom megye

Esztergom, Komárom és Tata szállodái közül sokban már nincs szabad hely a húsvéti ünnepekre. A következő hétvégére minden hely elkelt a 80 ágyas esztergomi Bellevue és a 26 szobával rendelkező komáromi Thermál Hotelben – közölték az MTI érdeklődésére. Tatán a Hotel Kiss 43 szobájának mindegyikét lefoglalták már, a Hotel Kristályban még vannak szabad helyek, de szerdától élénkült a foglalások üteme.

Békés megye
Telt házra számítanak a wellness részleggel rendelkező Békés megyei szállodák tulajdonosai is. Bő egy héttel a húsvéti hosszú hétvége előtt a gyulai, orosházi-gyopárosfürdői és szarvasi hotelekben jellemzően már csak néhány szabad szoba van az ünnepnapokra. Húsvétra jellemzően magyar vendégek érkeznek Békés megyébe, egyre növekvő számú román turistáról csak az egyik gyulai szállodában számoltak be.

Vas megye
A wellness szolgáltatásokat is kínáló szállodákban szintén alig van már szabad szoba a húsvéti ünnepekre. A sárvári Park Inn szállodában már pénteken 100 százalékos volt a foglaltság. A 223 szobával rendelkező négycsillagos szálloda vendégkörét mint általában, most is cseh, osztrák és magyar vendégek alkotják, belföldről sokan családostul érkeznek. A 200 szobás bükfürdői Danubius Resort Spa szállodai foglaltsága is meghaladta a 95 százalékot pénteken, itt a vendégek kétharmada osztrák és német, 20 százalékot képviselnek a magyarok. A szállodai szobát foglalók zöme nagypénteken érkezik, és húsvét hétfőn utazik haza.

Bükfürdő éjszakaBalaton és Bakony
A balatoni szállodák egy része csaknem megtelt már az első hosszú hétvégére az ünnepi felárak ellenére, és a többi is jó telítettségre számít – közölték a szállodavezetők. A balatonfüredi Anna Grand Hotel értékesítési igazgatója elmondta, hogy a szállodában előfoglalási kedvezménnyel lehetett szobát foglalni február közepéig, részben ennek is köszönhetően március első feléig teljesen megtelt a hotel az ünnepnapokra.
A siófoki Hotel Residence-ben is jól indult az év, az első hónapok mintegy 10 százalékos forgalomnövekedést hoztak a tavalyi adatokhoz képest, 51-60 százalékos kapacitáskihasználtság mellett. Idén a húsvéti férőhelyek is előbb elkeltek, mint a korábbi évben, így már nincs üres szobájuk.

A balatonfüredi Flamingo Wellness és Konferencia Hotel 181 szobájából már csak néhány szabad a húsvéti hétvégére. A wellness részlegnek köszönhetően a hotel a balatoni holtszezonban is igen jó telítettséggel üzemel hétvégeken. A badacsonyi Hotel Bonvino 80 százalékos telítettségre számít húsvétkor az előfoglalások alapján, ami kedvező időjárás esetén jobban is alakulhat. Az 50 szobás borhotelben – a többi szállodához hasonlóan – 30-40 százalékkal magasabbak ilyenkor az árak.

A Zirc közelében fekvő Hotel Szépalmában a húsvétra érkező vendégek jellemzően négyfős családdal érkeznek, és 2-3 éjszakát töltenek el a szállodában. A veszprémi Gizella Hotel 10 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a húsvéti egyéni foglalásoknál.

Tolna megye
A megye jelentősebb szállodáiban alig van szabad hely a húsvéti ünnepekre. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben teljes a foglaltság, 90 százalékban magyarországi vendégeket várnak – közölte Kormos László, a Gunaras Zrt. munkatársa. A bikácsi Zichy Parkhotelben Balogh Renáta szállodavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hónapja elkelt az összes szoba, a hotelt nagyrészt fővárosi családok keresik fel. A szekszárdi Merops Hotelben jelenleg 70 százalék feletti a foglaltság, 90 százalékban itt is hazai vendégek töltik az ünnepeket – mondta Csillag Sándor igazgató.

Baranya megye
Baranyában 50-80 százalékos foglaltsággal számol húsvétra a megkérdezett népszerűbb turisztikai szálláshelyek többsége, de vannak olyanok, amelyek telt házzal üzemelnek. A bikali Puchner Kastélyszálló szobáit már február végén lefoglalták az ünnepnapokra, és hetek óta biztos, hogy a harkányi Dráva Hotel Thermal Resort és a villányi Hotel Crocus, a siklósi Hotel Castello is megtelik erre az időszakra.
A pécsi hotelek forgalma is fellendül húsvétra: a Corso Hotel kihasználtsága a március végi adatok alapján 50, a Hotel Makáré 70, a Hotel Palatinusé 80 százalékos lesz, de folyamatos az érdeklődés, a következő napokban várhatóan sokan kérnek még ajánlatokat. Jellemző, hogy a szolgáltatásokat 90 százalékban belföldről, elsősorban egyénileg érkező családok veszik igénybe, előfordulnak azonban csoportok is. A telt házas foglaltsághoz hozzájárulnak az akciók, a várhatóan kedvező időjárás és a szállodák által kínált családi programok is.