Az év első két hónapjában több orosz, viszont kevesebb német és osztrák üdült hazánkban. A repülőjáratoknak köszönhető a növekedés.

A Központi Statisztikai Hivatal január-februári adatsora szerint érdekesen alakult a hazánkba érkező turisták összetétele. A korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva, ugyanis jelentősen, 36,4 százalékkal megugrott az Oroszországból érkező vendégek száma. Ez azt jelenti, hogy az orosz turisták az év első két hónapjában összesen 114 ezer vendégéjszakát töltöttek a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. Ez már alig marad el a hagyományosan legjelentősebb beutazó piacunknak számító németországi vendégek 123 ezres vendégéjszaka-számától.

Az oroszok mellett egyébként nőtt az Olaszországból, Romániából, Csehországból, Franciaországból és az Egyesült Államokból érkező turisták száma is. Ezzel párhuzamosan viszont kevesebben jöttek Németországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból.

Az orosz beutazóforgalom növekedésében valószínűleg az játszik szerepet, hogy a több közvetlen járat közlekedik Moszkva és Budapest között. Az új, Hévízre érkező menetrend szerinti repülőjárat még nem járult hozzá a növekvő számadatokhoz, hiszen az csak március óta működik. Az év elejei orosz vendégforgalmat növelhette az is, hogy januárban, a pravoszláv karácsony idején sokan mennek külföldre üdülni.