Az egészséges embereknek nem kell tartaniuk a szénsavas ásványvizektől, vagy a szódavizektől, de vannak olyan betegségek, amelyeknél nem javasolt a fogyasztásuk.

Az ásványvizeket a szén-dioxid tartalmuk alapján három csoportba szoktuk sorolni. A „mentes vizekben” a szén-dioxid tartalom 1 g/liter alatt van. Az enyhén szénsavasnak, vagy csendesnek nevezett vizeknél 2-4 g/liter közötti a szén-dioxid tartalom. A szénsavas vizeknél pedig 6-7 g/l ez az érték.

Utóbbi kettőnél vetődik fel újra és újra, hogy szabad-e tartósan, napi szinten fogyasztani ezeket? Alapesetben ezektől a vizektől nem kell tartani. A szénsav egy egészséges ember szervezetére nincs káros hatással. A vizsgálatok szerint étvágygerjesztő, az emésztést segítő hatása van, sőt a vesék működését is serkenti, így csökkenti a vesekövek kialakulásának az esélyét.

szénsavVannak azonban olyan betegségek, amelyeknél nem javasolt a szénsavas ásványvizek fogyasztása. Ezek közé tartoznak a refluxban, a gyomorsavtúltengésben szenvedő betegek, valamint azok is, akik hajlamosak a puffadásra. Mondjuk ezeknél a betegségeknél az érintettek általában nem is kívánják különösebben a szénsavas italokat.

A szénsavat alkalmazzák a fürdőkezelések során is. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Ennek ellenére divatosabb a szénsavmentes?

Az értékesítési adatok szerint amíg a szénsavmentes ásványvizek eladása meredeken emelkedik, addig a szénsavas társaikénál ez a bővülés sokkal kisebb ütemű. A szénsavas üdítőitalok eladásai pedig kifejezetten csökkenést mutatnak.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség közlése szerint az szénsavas üdítőitalok értékesítésének visszaesése már tíz éve tart. Az eladási csúcsot ugyanis 2003 jelentette, ahhoz képest tavaly 31 százalékkal fogyott kevesebb ezekből az üdítőitalokból. Az már kevésbé örvendetes, hogy a gyümölcslevek iránti kereslet is visszaesett, 2007 óta 35 százalékkal csökkent az eladásuk.