Az egyes szívbetegségek esetén eltérő, hogy szabad-e, vagy éppen ellenjavallt a szaunázás. Összegyűjtöttük, hogy a betegeknek mire kell ügyelniük.

A szaunázásnak számos kedvező élettani hatása ismert, azonban bizonyos esetekben nem javasolt a használata. Felvetődik a kérdés, hogy a szívbetegségek ebbe a körbe tartoznak-e?

A szaunázás során a szervezetet érő hőhatás miatt az erek némileg kitágulnak. A tapasztalatok szerint a szisztolés vérnyomást ez nem érinti, a diasztolés vérnyomás pedig enyhén csökken. Azoknál az embereknél, akik rendszeres szaunalátogatók, elenyésző a vérnyomás ingadozása a szaunázás során. Magyarán a szaunázás kisebb megterhelést jelent a szervezet számára, mint elsőre gondolnánk. Ennek ellenére vannak olyan betegségek, amelyek során ez a kis megterhelés is nagy kockázattal jár.

Az eddigi orvosi kutatások szerint szívbetegségenként eltérő, hogy ajánlott, vagy éppen ellenjavallt a szaunázás. Koszorúérbetegségek esetén – orvosi konzultáció után – lehetőség van a szauna használatára. A vizsgálatok szerint ugyanis a stabil állapotú betegekre nincs káros hatással a szaunázás. Amire viszont figyelniük kell: kerüljék a hideg vizes fürdővel történő lehűtést.

A kezeletlen magas vérnyomásos betegek jobb ha nem szaunáznak. Akinek viszont kezelik a magas vérnyomását és stabil az állapota, annak semmilyen káros mellékhatással nem kell számolni. Sőt, a rendszeres szaunázás vérnyomáscsökkentő hatással is bír.

A szívelégtelenség esetén sajnos kerülni kell a szaunázást. Szintén ebbe a körbe tartozik: a szívinfarktusok utáni időszak (legalább 2 hónapig), angina pectoris, az aortabillentyű szűkülete, szívritmuszavar. Nem javasolt a szaunázás azoknál az idősebb személyeknél sem, akiknél gyakran előfordul a vérnyomás hirtelen csökkenése.