• A szállóvendégek különleges kéréseiről készített összeállítást az egyik szállásportál.
  • Volt olyan vendég, aki szőnyeggel és olyan is, aki tűzifával fizetett volna a szálláshelyen.
  • Előfordult, hogy lekvárt főzött volna a vendég az apartmanban.
  • A fiataloknak és a hírességeknek általában nincs nincsenek különleges igényeik, a jómódú nőknek annál inkább.

Jópofa összeállítást készített a Szállás.hu, amihez a szálláshelyeket kérdezték meg a vendégeik különleges igényeiről. A leggyakoribb kérésnek a korai, vagy a késői szobaátvétel, illetve elhagyás számít. Igaz, ebben is vannak extrém esetek, valaki ugyanis hajnali háromkor történő érkezést jelzett a vendégháznak. Szintén sokszor előfordul, hogy az autó nélkül érkező vendégek kérnek fuvarozást a legközelebbi közlekedési csomópontig, vagy akár a reptérig – még Somogy megyéből is.

A vendégek olykor valamilyen különleges alkalomhoz kapcsolódva kérnek extra szolgáltatást. Ezek közé tartozik a születésnapi torta, de volt olyan, hogy rózsaszirmokkal kellett teleszórni a szobát. Olyan is megesett, hogy a vendég élő nyulat szeretett volna ajándékozni és arra kérte a szállodát, hogy szerezzék be.

gazdag nőElőfordult az is, hogy a vendég lekvárt, vagy éppen gyöngytyúkot akart főzni az apartmanban és a hozzávalók beszerzéséhez kért segítséget a szálláshelytől. Arra is volt példa, hogy valaki a szoba berendezésének egyes elemeit vásárolta volna meg. Egy szállóvendég az ismeretlen rokonai felkutatásához kért segítséget, más könyvelőt keresett a vendéglátón keresztül.

A Szállás.hu azt is megkérdezte a szállásadóktól, hogy szerintük milyen társadalmi csoportokba tartozók állnak elő leggyakrabban extrém kérésekkel. A válaszok alapján a kisgyermekes családok vagy a fiatalok az átlaghoz képest nem jelentenek nagyon nagy problémát a vendéglátóknak, ahogy az ismert emberek sem. „Utóbbiak inkább kerülik a feltűnést az utazáskor a válaszok alapján, bár olyan is volt, aki kedvezményt kért a népszerűségére hivatkozva” – mondta Dorcsinecz József, a szállásportál ügyvezetője. Külön elbánást leginkább a jól szituált emberek kérnek, és közülük is többnyire a nők állnak elő a kívánságokkal – a felmérésben részt vevő szállásadók háromnegyede, illetve kétharmada értett ebben egyet, azaz gyakorlatilag szakmai konszenzus alakult ki a kérdésben.

Az extra szolgáltatásokért általában pár ezer, vagy néhány tízezer forintos felárat kérnek a szállásadók. Kisebb értékű kéréseknél pedig sokszor el is tekintenek a külön díjtól. Tavaly a legdrágább kérés félmillió forintba került. A vendégnek ugyanis egy Rolls-Royce-ot kellett keríteni hölgykísérettel.

Néhányan a különleges kérések díját is egyedi módon szerették volna rendezni. Volt, aki csereüdüléssel, csokoládéval, borral akart fizetni, de akadt olyan szálloda, ahol a vendég életbiztosítással, szőnyeggel, vagy éppen tűzifával rendezte volna a számlát.