• Két európai országban most vezették be azt, ami Magyarországon volt érvényben július elejéig.

  • A fürdőkben, uszodákban védettségi igazolvány, vagy friss negatív teszt bemutatását kérik.

A koronavírus-járvány újbóli terjedésének veszélye miatt az elmúlt napokban két európai országban is bevezettek olyan szigorításokat, amelyek a fürdők, aquaparkok, uszodák működését is érintik. Csehországban a fürdőbe való belépéskor fel kell mutatni az oltási igazolványt, vagy egy friss, negatív Covid-tesztet. Ugyanez igaz a sporteseményekre, tömegrendezvényekre, koncertekre, éjszakai bárokra, színházakra is. A cseh hatóságok azt ígérték, hogy a szabályok betartását az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni.

Hasonló intézkedéseket vezetett be péntektől Olaszország is. A 12 év felettieknél kötelező az úgynevezett zöld kártya (a mi védettségi igazolványunk ottani megfelelője) bemutatása az uszodákban, fürdőkben. Sőt, az éttermekben, múzeumokban, kulturális és sporteseményeken is. Az olaszoknál a zöld kártyához a koronavírus elleni védőoltás mellett a fertőzésen való átesettség, illetve friss negatív vírusteszt is elegendő. A hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrzik a szabályok betartását. Az olasz turisztikai vállalkozók egyébként tiltakoztak a fentiek bevezetése ellen.

Ami más országokban újdonság, az nálunk már ismert, hiszen tavasszal – többek között – a fürdők, uszodák is csak olyan vendégeket fogadhattak az újranyitást követően, akik rendelkeztek védettségi igazolvánnyal. Más országok gyakorlatával ellentétben negatív vírusteszt nem volt elegendő a belépéshez.

A sok vendég által gyűlölt és a fürdőüzemeltetők számára is nyűgöt jelentő szabályt a fürdők, uszodák tekintetében július 3-án törölték el. Azóta a magyarországi fürdők szabadon látogathatók. Az alapvető higiéniai szabályokon felül jelenleg nincsenek érdemi korlátozások a fürdők látogatására vonatkozóan. A medencével nem rendelkező tóparti, folyóparti strandok esetében pedig a július 3-i lazítások előtt sem volt kötelező a védettségi igazolvány bemutatása.