• A Központi Statisztikai Hivatal 2021 júniusi adatai szerint az előző év azonos hónapjához képes jelentősen nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma.

  • Ugyanakkor a tavalyi bázishónap nem volt túl erős és az „utolsó békeév”, azaz 2019 júniusához képest nagy az elmaradás.

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt. Ugyanakkor a KSH adatai alapján ez 33 százalékos elmaradás a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt.

2021. júniusban az előző év azonos hónapjához képest:

A belföldi vendégek száma 42, a vendégéjszakáké 51 százalékkal lett nagyobb. A vendégszám 444 ezret, az eltöltött vendégéjszakáké 1107 ezret ért el. Az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 86, a vendégéjszakáké 99 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 84 ezer vendég 222 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb: több mint hatszoros.

2021. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

A kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki.