• A gyors fogyás veszélyes lehet, különösen, ha 50-60, vagy még ennél is több kilótól próbál valaki megszabadulni rövid idő alatt.

  • Dr. Káposztás Zsolt, a Duna Medical Center sebésze elmondja, hogy a hízásnak lehetnek endokrinológiai okai, tehát mirigyek megváltozott működése miatt is növekedhet a súlyunk.

  • Emellett állhat a háttérben pszichológiai, lelki probléma is, és természetesen az egészségtelen, mozgáshiányos életvitel és a túlevés is gyakori tényező.

Amennyiben BMI-ben (testtömeg-index) határozzuk meg az elhízást, akkor a 18,5 és 24,9-es érték a normális, 25-30-ig túlsúlyosnak számítunk, 30-35 értéknél már 1-es fokú, 35-40-es BMI 2-es fokú elhízásról beszélünk, 40 felett pedig 3-as fokú obezitást jelent.

Miért is veszélyes az elhízás? Ahogy jönnek fel a kilók, egy idő után követik őket a társbetegségek is, és elindul egy ördögi kör. „Ha valaki kevesebbet tud mozogni, de az étkezési szokásai nem változnak, egyre kövérebb lesz” – magyarázza Dr. Káposztás Zsolt. „Az elhízás anyagcsere problémákat is okoz, csökken az életévek száma, daganatos betegség is hamarabb előfordulhat, nem beszélve arról, hogy ha bármilyen műtétre van szükség, sokkal nagyobb a rizikó altatásnál és magánál a beavatkozásnál is” – teszi hozzá a szakorvos, aki szerint az operációk gyakran elkerülhetetlenek, hiszen a túlsúly miatt az ízületek sérülnek, a porcok kopnak.

Az elhízás miatt a betegek nem tudnak rendesen lélegezni, kialakulhat alvási apnoe is. Az asztma, a magas vérnyomás és cukorbetegség előfordulása is fokozott, ami végeredményként a szív komolyabb megbetegedéséhez vezet.

Miért viseli meg a szervezetet a gyors fogyás?

A túl gyors fogyás a tapasztalatok alapján sajnos nem tartós, ezen kívül megviseli a szervezetet is. Az anyagcsere változások miatt adott esetben változhat a cukorháztartás, a szénhidrátháztartás, a zsírok háztartása. A gyors súlycsökkenés az anyagcsere változások során az izomtömeg veszteséggel is járhat.

A drasztikusan alacsony kalória és szénhidrát tartalmú diéta lelassítja az anyagcserét is, amely a diétát követően is úgy marad. A vitaminok és nyomelemek bevitele is mérséklődhet így, ez gyengeséghez, immunrendszer problémáihoz, hajhulláshoz, izomgörcshöz vezethet.

Az előzőek folyamatos éhség irritáltságot is okozhatnak. Az anyagcsere változások, a vérnyomás gyors változása és esetlegesen a gyors és agresszív diéta miatt kialakult alultápláltság szívproblémákhoz, arrhythmia (szívritmuszavar) kialakulásához vezethet.

elhízás mérleg

Mi történik a csőgyomor műtét során?

A műtét laparoszkóppal történik, tehát minimális vágással jár, amelynek során az egy-másfél literes gyomor 80-85 százalékát eltávolítják, a megmaradó rész pedig egy körülbelül 1,5 deciliteres csőgyomor lesz. A beavatkozás során az éhség-hormont termelő középső-felső gyomorrészt veszik ki, így nem csak a térfogat lesz kisebb, és kevesebb ételt befogadó, de az étvágy is csökkenni fog.

A kisebb gyomor tehát azt jelenti, többször tudnak a páciensek kevesebbet enni, ezzel indul el a fogyás folyamata. Természetesen a diétával együtt jár a mozgás bevezetése az életmódba, és ezzel párhuzamosan egy új hozzáállás is szükséges. A fogyás gyorsan elindul a műtét után, de Dr. Káposztás Zsolt figyelmeztet, nem cél a villámgyors súlyvesztés: „másfél-két év alatt 60-80 kilogrammot mehet le biztonságosan, fokozatosan. Ne azt várja senki, hogy gyorsan menjenek le kilók, mert az nem egészséges.”

A műtét után elengedhetetlen az utánkövetés, hiszen mint minden betegségnél, az elhízásnál is fontos, hogy teljesen meggyógyuljanak a páciensek. Ez viszont már nem a sebész, hanem a dietetikus, pszichológus és obezitológus feladata.

Ide kattintva arról olvashat, hogy a szénhidrátszegény diéta miért árthat a szívnek.