Napjainkban a SUP deszkán állva evezés egy divatos sporttá kezd válni. Nem is gondolnánk, mennyi pozitív hatása lehet az egészségünkre.

• Kímélő mégis komplex mozgás, amely remek edzés a szervezetnek
• Remek stresszlevezető, meditatív mozgásforma
• Extra adalék: kapcsolódás a természettel és plusz D vitamin a napsütés által

A SUP deszkán való evezés már lassan egy évtizede jelen van Magyarországon, viszont az utóbbi 1-2 évben robbant be igazán a haza vizekre. Mivel ma már nem csak nagy SUP deszka gyártóktól tudunk SUP-ot venni, hanem a sportáruházakban is megjelent, így nem csoda, hogy egyre többen próbálják ki és szeretik meg ezt a sportot.

Komplex, mégis egészséges mozgás az állva evezés
A SUP-on való állva evezés egyik alapja, hogy megtartod az egyensúlyod. A folyamatos egyensúlyozás kiválóan erősíti a gerinc tartóizmait és a törzset. A 21. század betegségeit sokak szerint az ülőmunka okozza, így az irodai dolgozóknak kifejezetten ajánlott az állva evezés, mert remekül karbantartja a gerincet.

A SUP-on evezés közben a teljes testedet használod, a helyes technikájú evezés során a talpadtól az kézfejed utolsó izmáig minden harmóniában dolgozik. Ebben a tekintetben hasonlít az egyik legegészségesebb mozgásformához, az úszáshoz. Közös kapcsolódási pont a víz, amely biztosítja a stand up paddle (SUP) esetében is az ízületek kímélését. Például nem kell nagy, az ütődésekből fakadó rezgéseket csillapítani, mint a futásnál.

SUP remek edzés

SUP – Kardió a vízen

Az evezés a test átmozgatása mellett, remekül fejleszti a szívet és az érrendszert. Egy kényelmes SUP túra kellően megemeli a pulzusszámot és akár órákon keresztül is végezhető.

Ha növeled a tempót, elképesztő mennyiségű energiát égethetsz el az evezéssel. Egyes felmérések szerint a profi SUP versenyzők egy-egy 60 perces versenyen akár 1200 kcal-t is elégetnek. Nem kell aggódnod, ha nem tervezel versenytempóban lapátolni, az átlagos SUP-olás is, 4-500 kcal-t emészt fel óránként.

Köztudott, hogy a kardió jellegű sportok segítenek megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket, így egy jó kis SUP túra nemcsak felfrissít, de a fizikai egészségedet is jelentősen támogatja.

Jógázz a SUP deszkán
Egyszerre vagy a SUP és a jóga szerelmese? Jó hír, hogy nem kell a kettő között választanod, a SUP jógával kimaxolhatod a két sport kedvező hatásait, a vízen jógázhatsz és remekül levezetheted a napi stresszt is. Az országban egyre több helyen próbálhatod ki a nyári időszakban, ezt a remek kombinációt.

SUP jóga

Viszlát stressz! – Itt a SUP evezés!
Tapasztalatból mondom, nincs is annál jobb, mint amikor egy fárasztó stresszes hét után, péntek este megérkezel a Balatonra, vízre teszed a SUP deszkát és elindulsz evezni. Garantáltan elfelejted az összes problémádat, mert az evezés teljesen kikapcsol.

A SUP közben, nem tudsz nem ott lenni. Ha elkalandozol, ha figyelmed a munka felé terelődik, akkor szinte azonnal elveszítheted az egyensúlyodat és könnyen vizes leszel. Ez is segít abban, hogy kiszellőztesd a fejedet SUP evezés közben.

Kapcsolódás a természettel – segít a SUP
A mai kor embere nagyon eltávolodott a természettől. Városokban élünk, sok beton és kevés fa vesz minket körül, hogy mentálisan egészségesek legyünk, szükségünk van a természetre, a jó levegőre. A SUP egyik előnye, hogy nem tudsz nem természetben evezni. Nem tudsz otthon a nappaliban lapátolni és ez nagyon is rendben van így. Rengeteg vadregényes folyó, holtág és tó közül választhatsz, a kikapcsolódás pedig garantált.

Sokakban már a víz látványtól is csökken a stressz szint, ehhez még hozzáad, ha hattyúkkal, kacsákkal és teknősökkel is találkozol.

SUP természetben

Még néhány extra előny, az állva evezés mellett
Ha sokat evezel, akkor rengeteg D-vitamint gyűjthetsz magadba, ez már csak azért is biztos, mert nem sok árnyékot fogsz találni egy tó közepén. A D-vitamin kulcsszerepet játszik az immunrendszerünk működésében, az orvosok egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki.

Mivel a SUP fizikailag nem terheli meg nagyon a testet, így ajánlott azoknak is, akik valamilyen sérülés után szeretnének újra sportolni, erősödni. Bizonyos gerinc problémákra is kiváló megoldás, viszont orvossal mindenképp érdemes egyeztetni, mielőtt belevágsz.

Kellemes kikapcsolódást, remek SUP túrákat kívánunk!