• Közel harminc éve annak, hogy bezárták a parádfürdői strandot.

  • Kár érte, mert a fénykorában rendkívül népszerűnek számított a gyönyörű környezetben fekvő fürdő.

Lassan talán már feledésbe merül, hogy az 1972 óta gyógyhelynek számító Parádon hajdanában egy strandfürdő is működött. A hideg vizes strand már a második világháború előtt is üzemelt, az utolsó nyári szezonja pedig az 1995-ös volt. Akkor még úgy tűnt, hogy csak ideiglenes üzemszünetről van szó.

A parádfürdői strand megmaradt épületeit azonban 2002-ben teljesen ledózerolták, így már csak régi fotók, illetve a fürdőzők emlékezete őrzi a strandot. Pedig régen kifejezetten népszerű volt a strandfürdő, pláne kánikula idején. A 80-as évek elején egy-egy nyári szezonban közel 50 ezren keresték fel. Amúgy az 1970-es években egy termálkút fúrása is felmerült lehetőségként, de végül megmaradt hideg vizes strandnak.

Nem csoda, hogy sokan kedvelték, hiszen rendkívül szép környezetben feküdt. A strandot északról egy domb határolta, így szélvédett, kellemes klímájú volt. A létesítményben egy nagy úszómedence és gyermekmedence állt a vendégsereg rendelkezésére.

A Fortepanon találni néhány fotót a strandfürdőről. Ilyen volt 1930-ban:

Parádfürdő strandfürdő

Egy 1938-as felvétel:

a Parádfürdői Strandfürdő 1938-ban

Elvileg újjá lehetne építeni a strandot, pláne, hogy a település tulajdonában van a terület. Parádnak azonban nincs erre pénze, s egyelőre befektetőt sem találtak (a fürdő és a szálloda építésére alkalmas területet évek óta hirdetik az önkormányzat weboldalán).

Egy időben szabadidőpark építését tervezték az egykori strand helyén, viszont erről letettek, ugyanis ez végleg elvágta volna a strandfürdő újranyitásának a lehetőségét. Remélhetőleg előbb-utóbb felbukkan egy befektető, esetleg lesz olyan pályázati forrás, aminek révén újból megnyithatják a fürdőt.

az egykori Parádfürdői Strandfürdő