• Újabb, mélyebben fekvő szintet nyitnak meg a parajdi sóbányában.
  • Az új részleget a gyógyulni érkezőknek szánják és a kialakítása akár öt évet is igénybe vehet.

A parajdi sóbányában egy újabb részt nyitnak meg, ami a jelenleg is látogatható szintnél 24 méterrel mélyebben van. Erről a területről még a 70-es években termelték ki a sót. Már megkezdték az új tárnába vezető út kivájását, ami várhatóan egy évet fog igénybe venni, a fejlesztés teljes befejezése viszont csak 3-5 év múlva várható és a költsége elérheti a hárommillió eurót.

A terv az, hogy ezt az új szintet a gyógyulni érkező vendégek használhassák. Ezzel megoldhatóvá válna az egészséges és a betegségüket kúráló vendégek szétválasztása, előbbiek ugyanis sokszor zavarták a betegek nyugalmát. A bővítést az is indokolja, hogy egyre népszerűbb turisztikai célponttá válik a különleges sóbánya, az elmúlt évben több mint 500 ezer látogatójuk volt, ami 150 ezerrel meghaladja a korábbi évit. A növekedésben az is szerepet játszik, hogy tavaly modernizált formában nyitották meg a parajdi strandfürdőt. Ez sok új turistát vonzott a településre, akik ha már ott vannak, előszeretettel keresik fel a sóbányát is.

Parajdi sóbányaA sóbánya különlegességét az adja, hogy a levegőben lévő por, pollen és mindenféle szennyeződés kicsapódik, a magas relatív páratartalmú sós levegő belégzésének pedig gyulladáscsökkentő hatása van, így hatékonyan alkalmazható asztma, hörghurut és allergiás panaszok esetén. A parajdi barlangról szóló korábbi cikkünket ide kattintva olvashatja.