A szervezet védekező reakciója a leégés utáni bőrpír, amelynek részletesebb vizsgálata gyógyulást jelenthet a pikkelysömörös betegeknek is.

Immunválasz a bőr leégése, amit a sejtek károsodása vált ki – olvasható a Nature Medicine szaklapban. Mint kiderült az egész folyamatnak a fő célja, hogy a szervezet megszabaduljon a károsodott bőrsejtektől.
Az erős napsugárzásnak kitett bőrsejtekben megváltozott szerkezetű ribonukleinsav keletkezik, erre válaszul a környező, amúgy egészséges sejtek gyulladásos választ adnak. Mindennek a célja, hogy eltávolítsák a sérült sejteket, aminek a látható jele a bőrpír, később a hámlás.

A szakemberek szerint a fenti folyamat megértése egyes betegségek – például a  pikkelysömör – gyógyszeres kezelésének kidolgozásában is segítheti a munkájukat. (A hazai gyógyfürdők közül leginkább a harkányi vize hasznos a pikkelysömör esetén).

A Webbeteg.hu tanácsai szerint mindenesetre a kezdeti bőrpírt napozás utáni bőrápoló készítményekkel érdemes kezelni, ezek a magas víztartalmuknak köszönhetően hűsítik a bőrt. Kisebb napégések esetén a fájdalmas terület hideg vizes öblítését, valamint sok folyadék fogyasztását javasolják. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha olyan szintű a leégés, hogy már hólyagok is megjelentek a bőrön.