• Nem árt néhány alapvető dologgal tisztában lenni a strandoláskor, nehogy tragédiával, vagy súlyos sérüléssel végződjön a fürdőzés.

  • Leginkább a természetes vizek rejtegetnek veszélyeket, de néhány dologra még a kiépített, medencés fürdőknél is figyelni kell.

A kánikulában rengetegen választják a vízparti pihenést. Megtelnek vendégekkel a nagy tavak, folyók melletti fürdőhelyek, illetve a kiépített strandfürdők, termálfürdők is. Azonban a víz veszélyeket is rejteget, amelyekkel nem árt tisztában lenni.

Nagykátai strandfürdőKülönösen a szabad vízi fürdőhelyeken kell észnél lenni, de a kiépített medencék esetében sem árt néhány alapvető tudnivalót figyelembe venni. Utóbbiaknál azért ad némi biztonságérzetet, hogy minden esetben úszómester is van a közelben és a medencék jobban átláthatók, mint a tóparti, folyóparti fürdők.

strand veszélyJöjjön tehát néhány jó tanács a fürdőzéssel kapcsolatban:

1. Gyengén úszók lehetőleg csak sekély vízben fürödjenek.

2. Nem ajánlott közvetlenül étkezés után, teli gyomorral fürdeni.

3. Szeszesitaltól befolyásolt, gyógyszer vagy kábító hatású szer miatti bódult személyeknek sem a strandolás jelenti a legjobb kikapcsolódási módot.

4. Napozás után zuhanyozással ajánlott lehűteni a testünket, felhevült testtel soha ne menjünk a vízbe.

5. Lehetőség szerint ismerjük meg a fürdésre igénybe venni kívánt vízterület sajátosságait, mederviszonyait. Nem árt tájékozódni a várható időjárásról.

6. Súlyos szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek. (Nyilván itt elsősorban a tóparti, folyóparti fürdésről van szó és nem az alapbetegség gyógyfürdőben történő kezeléséről).

7. Aki nem tud úszni, az a mély vízben ne merészkedjen be gumimatraccal, gumicsónakkal, de ha be is merészkedett, akkor legalább ne aludjon el.

8. Jogilag az úszóeszközök – vízi bicikli, gumimatrac, illetve más felfújható eszköz – használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

9. Fürdőzők közelében úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a többi fürdőzőt ne veszélyeztessék.

10. Gumimatrac, vízibicikli használata során felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, és ezekről nem szabad a a vízbe ugrani anélkül, hogy előzetesen nem győződtünk meg a meder mélységéről. A fejesugrás a sekély vízbe súlyos sérülést okozhat. Ez evidenciának tűnik, de minden évben vannak ebből halálos balesetek.

11. A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzunk be, hagyjuk inkább elveszni, mert az életüket veszélyezteti, ha elsodródunk. Mit tegyünk? Maradjunk a felfújható eszközön, amíg a segítség meg nem érkezik.

12. Ha fázunk, remegünk a vízben, azonnal menjünk ki a partra és törölközzünk meg.

13. Ismeretlen helyen ne ugorjunk vízbe, ugyanis a vízfelszín alatt található és nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó csigolya- és gerincsérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak.

14. Ha hínáros vízen kell átúszni, akkor azt a lehető legkisebb mozdulatokkal tegyük.

15. Ha az örvény lehúz minket, ne kapálózzunk, hanem a lélegzetet visszatartva várjuk meg, amíg az örvény ereje érezhetően lecsökken és ússzunk a felszínre. Persze, ezt mondani könnyebb, mint megvalósítani. 🙂

16. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp úszógumival engedjük csak a vízbe.

17. A gyereket nem csak a vízben, hanem még a vízparton se hagyjuk felügyelet nélkül.

18. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és a vízi mentésben jártas felnőtt személyekből „figyelőőrséget” kell állítania.

19. 14 év alatti gyerekek, felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit. Arról még felügyelet mellett se ugorjanak, vagy csússzanak a vízbe.

20. Természetes vizek mellé akkor megyünk, ha jó az idő, de könnyen el is romolhat, sok esetben nagyon gyorsan. Nagyon fontos ezért figyelni a viharjelzéseket, és adott esetben az első jelzésnél már kijönni a vízből.

A fentiekhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatóját használtuk fel, ez magyarázza az itt-ott előforduló rendőri szlenget. 🙂

Tudja, hogy a megfelelő D-vitaminszint eléréséhez mennyit kell napozni? Ide kattintva elolvashatja az erről szóló cikkünket.