• A mezőkövesdi fürdő főszezoni vendégforgalma már közel járt a 2019-es szinthez, de a külföldi vendégkör még sajnos nem teljesen tért vissza.

  • Vámos Zoltánt, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fürdővezetőjét kérdeztük az idei szezonról, valamint az őszi várakozásaikról és a fejlesztési terveikről is.

– 2020 és 2021 májusában is egy lezárást követően nyithatott újra a fürdő. Melyik szezonkezdet volt nehezebb: a tavalyi, vagy az idei?
– Az idei, mert tavaly még volt remény, hogy nem lesz újabb lezárás. 2020 nyara után sok szakképzett kollégát nem tudtunk megtartani. Általános probléma, hogy nem is kívánnak visszajönni ebbe a szektorba. Az idei szezon elején további bizonytalanságot jelentet, hogy a külföldiek jöhetnek-e , milyen feltételekkel, szinte naponta változott, mely országokból lehet jönni. A védettségi igazolványokhoz kötött beléptetés pedig számos konfliktust szült és nagyon megosztó volt a vendégkör számára. „Lelkileg” mindenképp nehezebb volt idén.

– A nyári főszezon vendégforgalma hogyan alakult a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben? Összességében mennyire elégedett a szezonnal?
– A nyári főszezon két hónapja, a július és augusztus már megközelítette a 2019-es értéket, de még nem érte el. Relatíve elégedett vagyok. Egy részről a sok hőhullám hozhatott volna még magasabb vendégszámot is, más részről azonban a pandémiás helyzethez képest megfelelő volt ez a forgalom. Amit lehetett, maximálisan teljesítettek a kollégák.

– A Covid előtt rengeteg külföldi vendég is felkereste a fürdőjüket. Ez a vendégkör mennyire tért már vissza?
– A külföldi vendégkör sajnos nem teljesen tért még vissza és a belföldi vendégkör ezt a kiesést teljesen nem tudta pótolni. Legjellemzőbben szlovákok, lengyelek járnak hozzánk a nyári időszakban. Azonban az országokban különbözőek a feltételek az állampolgáraik hazatérésre vonatkozóan, ez is jelentősen befolyásolta a külföldi forgalmat.

– Milyennek ígérkezik az őszi szezon?
– Bizonytalan az őszi szezon a folyamatosan emlegetett negyedik hullám miatt. Más országokban már most vannak korlátozások, nem tudni, itthon mi várható és mikor. A fürdő körüli szálláshelyek a foglaltsága szeptemberre egészen jó, azonban a vendégek többsége kivár a későbbi időszakkal kapcsolatban.

– A következő egy évben várható valamilyen kisebb-nagyobb beruházás, felújítás a fürdőben?
A legközelebbi fejlesztésként a kör-hullám medence teljes rekonstrukcióját szeretnék elvégezni, de ehhez még pályázati forrás lehetőségére kell várnunk.

Zsóry Mezőkövesd strandmedence