Zalakaroson a következő hónapokban komoly átalakítások kezdődnek a termálfürdőben. Összegyűjtöttük, hogy a gyakorlatban ezek hogyan érintik a vendégeket.

A Zalakarosi Fürdőben és környezetében a következő időszakban számos fejlesztés fog megvalósulni. Márciusban kezdődnek a fedett gyermekvilág kivitelezési munkálatai az élményfürdő érintett felében, majd pedig áprilistól indul a fedett fürdő felújítása. Ezek ugyanakkor nem fogják zavarni a fürdővendégek pihenését.

Elöljáróban fontos megjegyezni, hogy a lent sorolt átalakítások a gyógyászati kezelő helyiségeket egyáltalán nem érintik. Így aki gyógykezelésre érkezik Zalakarosra, annak semmilyen változással, kényelmetlenséggel nem kell számolnia. Gyógyvizes medence továbbra is a vendégek rendelkezésére áll, sőt emeltebb színvonalú medencetérben, a kupolás épületben, felár nélkül. A felújítások tehát nem befolyásolják hátrányosan a vendégek komfortérzetét. A következőkben pedig részletesebben olvashatnak arról, hogy milyen felújítások lesznek a fürdőben.

Zalakaros gyógyfürdő
A fedett fürdő átalakítása
A gyógyászat kiemelkedő szerepet tölt be a fürdő életében, ahol az évek során több ütemben zajlottak a felújítási munkálatok, új beruházások. Így vannak olyan részlegek, amelyek színvonalukban jelentős különbséget mutatnak. Ezért az egységesebb, minőségi megjelenés érdekében a „Családi Wellness Szolgáltatások Fejlesztése” beruházás keretein belül, a fedett gyermekvilág építésével egy időben a fedett fürdő korszerűsítése is megkezdődik. A munkálatok során a pihenőtér fejlesztése, gyógymedence tér és homlokzat felújítása, aqua fitness medencetér kialakítása, étterem és kertkapcsolat fejlesztése valósul meg.
Egyes helyiségcsoportok – ezek közé tartozik a régi szauna és gőzfürdő – rendezésével összefüggő pihenő-és rekreációs zóna alakul ki új kertkapcsolattal. A rendezett világos pihenő zóna központjában új értelmezést kap a meglévő polikarbonát tetővel fedett medence, ami az építkezés befejezése után a tér teljes részévé válik.

A megújult fedett fürdő kettős megközelítése továbbra is megmarad, de az üvegfalakkal határolt közlekedők a tereket átláthatóvá teszik. A legyezőszerű épület alatti medencetér padozatának a homlokzati üveg portáljának felújítása az esztétikai igényszint növelésén túl a racionálisabb energiagazdálkodást is lehetővé teszi. Így az átalakított, felújított üvegfallal határolt közlekedőn keresztül biztosítottá válik a vendégútvonal.

A fedett fürdő keleti folyosójára felfűzött kezelő egységek mellett lévő belső udvarban kerül kialakításra az aqua fitness medence. Ezen kívül új elemként panorámaliftet is kialakítanak, amely a fedett fürdőt, a strandkertet, és a kert szintjén lévő megújuló éttermet köti össze. A megújuló étterem a pihenőtér színvonalát növeli, korszerű kialakításával emelni tudja a nyújtott gasztronómiai szolgáltatás színvonalát.

A létesítmény a komplex akadálymentesítés szempontjai alapján készül. A fejlesztés elemei biztosítják majd az esélyegyenlőséget a hallásukban, látásukban, mozgásukban korlátozottak számára is.

Zalakarosi gyógyfürdő (fotó)

Új szauna udvar
A pihenőtérből nyíló, eddig kihasználatlan zárt udvaron egy egyedülálló kültéri szauna udvart alakítanak ki. A szauna-imádók számára különleges élményt nyújt majd a rönkszauna. A kis rönkházhoz dézsás merülő és vödrös zuhany társul, hogy teljes legyen a szauna-életérzés.

A komplex belépővel rendelkező vendégek továbbra is díjmentesen használhatják immár emeltebb színvonalon a szauna udvart, az alap jegyhez pedig a megszokott módon kiegészítő jegy lesz váltható.

Emellett a fedett fürdő felújítási munkálatainak megkezdésétől  – azaz a tervek szerint április  elsejétől – az alap jeggyel rendelkező vendégek a gyógycentrum kupolás medencéjét, majd húsvéttól már a gyógykert kültéri gyógyvizes medencéjét is igénybe vehetik. Ez azért lényeges, mert az említett két medencét korábban csak a drágább jegy megvásárlásával vehették igénybe.

Zalakarosi Gyógyfürdő (fotó)
Gasztronómiai fejlesztések
A 12 hektáron elterülő strand legfrekventáltabb része a Vízipók-Csodapók Gyermekvilág létrejöttével a strand déli bejárata felőli rész lett. Itt található minden olyan élményelem, ami a gyermekes családok számára egy strandon a felhőtlen kikapcsolódást jelenti: a hullámmedence, a csúszdapark, a családi medence és a homokos strandfoci pálya is itt van. Az attrakciók bővítésével párhuzamosan szükségszerűvé vált az említett részhez kapcsolódó gasztronómia fejlesztése is.

A fürdő vezetése úgy döntött, hogy az idei strandszezont már két új vendéglátó egységgel nyitja a Vízipók gyermekvilág és a hullám medence közelében. A szaloncukor formájára vagy pillangóra emlékeztető modern pavilonokban gyorséttermi jellegű, főként a legkisebbek által kedvelt ételek-italok és csemegék lesznek kaphatók. A két pavilon megépítését saját forrásból finanszírozza a fürdő, az üzemeltetést külsős vállalkozókra bízva.

Sőt, a fedett fürdő korszerűsítéssel összekapcsolva egy már üzemelő étterem felújítására is sor kerül idén. A következő, 2014-es strandszezon kezdetére a városi Termáltó és ökopark projekttel összefüggésben kerül sor a gasztronómiai fejlesztés második ütemére. A vezetőség tervei szerint az újonnan létesülő vendéglátó egységek két irányban szolgálják ki a vendégeket: napközben a fürdő látogatói számára, majd a létesítmény zárása után a tó irányába a leendő sétányon nyújtanak éttermi szolgáltatásokat.