• Ez a Berek Látogatóközpont tegnapi átadásán hangzott el.

  • A Csiszta Fürdőről ismert Buzsákon megnyitott létesítmény megvalósítására – uniós források felhasználásával – több mint félmilliárd forintot fordítottak.

A csütörtöki átadóünnepségen Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a kormány azért támogatta a helyiek törekvéseit, hogy minél többen megismerjék Buzsák világhírű népi és népművészeti hagyományait és természet adta értékeit. Az államtitkár jelezte, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a következő években is a település további gyarapodását segítő beruházásokat terveznek. Példaként említette a helyi termálfürdő fejlesztését, amihez szintén uniós források felhasználását tervezik.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője közölte: a környék legnagyobb kincse a fürdő, ezért azon kell közösen dolgozniuk, hogy minél több vendégeket vonzzanak oda. A visszaépített kisvasút volt az első lépés, és „minden várakozást felülmúlóan” sok utas használja, a második pedig a kerékpárút Fonyód felől, amely idén elkészül – mondta. Rámutatott, hogy a buzsáki fürdőt Zalakaros és Kehidakustány szintjére kell emelni, mert termálvize arra predesztinálja.

Berek Látogatóközpont Buzsákon

Kara Lajos független polgármester elmondta, hogy a 2017-ben elnyert pénz nem volt elég a projekt befejezéséhez, ezért kiegészítő támogatásra volt szükségük, illetve csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a létesítmény. Úgy vélte, az egész évben működő buzsáki Csiszta Fürdő mellett a visszaépített kisvasút, a készülő kerékpárút és most már a látogatóközpont is vonzóvá teheti a települést.

Buzsáki Berek Látogatóközpont

Az épületben több interaktív kiállítóhely mutatja be a Nagyberek növény- és állatvilágát, illetve Buzsák népművészetét, de helyet kapott benne egy színházterem is, amely alkalmas közösségi rendezvények megtartására.

(MTI)