• Számos remek termálfürdőt rejt a Zalai-dombság, de még ezen a körön belül is kimondottan szép, nyugodt környezetben található a Zalaszentgróti Termálfürdő.

  • Itt fedett és szabadtéri medencék közül is választhatunk, csak az a kár, hogy nem egész évben üzemel a fürdő.

A zalai termálfürdős kínálatra nem lehet panasz. Több országos hírű fürdőhely is található a megyében, elég csak Hévízre, Zalakarosra, Kehidakustányra, vagy az utóbbi években sokat fejlődő Lentire gondolni. Akadnak azonban a megyében olyan fürdők is, amelyek szélesebb körben talán kevésbé ismertek, pedig nagyon jó választásnak számítanak. Szerintünk ilyen a Zalaszentgróton működő termálfürdő. Kimondottan szép fekvésű, nyugodt környezetben lévő fürdőről van szó.

A Zala megye északi részén található Zalaszentgróton évtizedekkel ezelőtt, a Batthyány-kastély parkjában működött egy strandfürdő, ami azonban megszűnt. A 1990-es években már jelentős igény mutatkozott arra, hogy a kisvárosnak ismét legyen strandja és ezek a tervek végül az ezredfordulóra valósultak meg.

A fürdő építését 2000 novemberében kezdték el és 2001 nyarán adták át a létesítményt, ami akkor még csak szabadtéri medencékkel rendelkezett. A fedett részt négy évvel később nyitották meg. Annak idején az eredeti tervek arról szóltak, hogy a fedett részleg révén egész évben üzemel majd a termálfürdő, azonban a szezonon kívüli vendégforgalom ezt nem tette lehetővé. Így azóta jellemzően szezonálisan tartanak nyitva. A kevés kivétel közé tartozott a 2021-2022-es őszi-téli időszak, amikor egy úszóklubbal kötött megállapodás révén a holtszezonban is várták a fürdőzőket.

A Zalaszentgróti Termálfürdő tágas szabadtéri részén élménymedence, hűvösebb vizű strandmedence, pancsolómedence, vízi csúszda továbbá termálvizes ülőmedencék jelentik a választékot. Utóbbiak kicsit távolabb, elszeparáltabban fekszenek a többi medencétől, így biztosított, hogy a pihenést és az aktívabb kikapcsolódást kereső vendégkör ne zavarja egymást.

ülőmedence a Zalaszentgróti Fürdőben

Nagy előnye a fürdőnek a már említett fedett rész, így hűvösebb napokon is érdemes elindulni Zalaszentgrótra. Beltéren tanmedence, úszómedence, ülőmedence és pancsolómedence található. Továbbá szauna és gőzkabin is a vendégek rendelkezésére áll.

Jelenleg egy felnőtt belépő 3700 forintba kerül, diákoknak és nyugdíjasoknak ugyanez 2700 forint. 6-14 évesek, valamint felnőtt mozgáskorlátozottak számára pedig 2100 forint a belépőjegy ára. Helyi lakosoknak kedvezményes jegyeket biztosítanak. A fürdő területén kempingezési lehetőség is van.

Zalaszentgrót fürdő szabadtéri medence

Idén a megszokottnál kicsit később, május 26-án nyitottak. Viszont Zalaszentgróton a nyár végével még nem fejeződik be a szezon, a tervek szerint október elsejéig fog üzemelni a termálfürdő. Remélhetőleg előbb-utóbb biztosított lesz az egész éves működés is…

A fürdőben egy webkamera is található, aminek köszönhetően bármikor benézhetünk hozzájuk.

strandmedence a Zalaszentgróti Termálfürdőben

Itt olvashat a buzsáki Csiszta Fürdővel kapcsolatos fejlesztési tervekről.