• A laboratóriumi vizsgálatokat már elvégezték és hamarosan kezdődnek a “próba gyógykúrák” a fürdőben.

  • Idén nekilátnak egy fedett fürdőrészleg építésének is.

Évről évre növekszik a sárospataki Végardó Fürdő vendégszáma. Ez részben abból adódik, hogy egyre több hazai vendég fedezi fel magának a termálfürdőt, másrészt nagyon népszerű a Végardó a Szlovákiából és Lengyelországból érkező turisták körében is.

A Zemplén Televízió friss tudósítása szerint tavaly kifejezetten jó évet zárt a fürdő, az árbevételük elérte a 290 millió forintot. Pedig nem volt mindig kedvező az időjárás, sokszor előfordult, hogy a hűvös, csapadékos idő elriasztotta a vendégeket. Azonban szerencsére amikor strandidő volt, az emberek érezhetően igyekeztek bepótolni az elmaradt fürdőzéseket és kiemelkedően magas vendégszámot regisztráltak – mondta el a helyi televíziónak Benkő Barnabás Zoltánné, a fürdőt üzemeltető Pataqua Kft. ügyvezetője.

A Végardó Fürdőben tavaly 50 millió forint értékű beruházással egy új szaunavilágot alakítottak ki. Ennél is nagyobb horderejű fejlesztés veszi kezdetét az idei évben: 1,5 milliárd forintból egy fedett fürdőt fognak építeni, ami minden bizonnyal jelenősen fellendíti a létesítmény éves forgalmát.

Tavaly a fürdő vezetősége elindította a termálvizük gyógyvízzé történő nyilvánításának folyamatát. A szükséges laboratóriumi teszteket már elvégezték. Hamarosan pedig – a helyi rendelőintézet orvosainak a bevonásával – különféle egészségügyi panaszokkal küszködő önkénteseken fogják vizsgálni a víz hatását. Amennyiben igazolni tudják a gyógyhatást, akkor a leendő téli fürdőben egy kifejezetten a gyógyászati kezelésekre alkalmas medencét is építenek.

A Zemplén Televízió tudósítását itt tekintheti meg:


A sárospataki Végardó Fürdő nagy múltra tekinthet vissza, hiszen közel 60 éve üzemel. Az 50-es években kaolinkutatás közben találtak langyos, szénsavas vizet. 1959-ben ezt a kutat kimélyítették és akkor tört fel a föld mélyéből a termálvíz. Erre alapozva – a helybéli lakosok összefogásának köszönhetően – 1961-ben nyitotta meg kapuit a termálfürdő.