Idén is egy termálfürdős település képviselte Magyarországot az Európai Virágos Falvak és Városok versenyen. A népes nemzetközi mezőnyben Gyula aranyérmet kapott.

Az elmúlt évben a városok között Gyula végzett az első helyen a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Az első hely azt is jelentette, hogy a termálfürdőjéről ismert város – a falvak kategória győztesével, Zebegénnyel párban – képviselte hazánkat az Európai Virágos Falvak és Városok versenyen. Ráadásul idén a díjkiosztó ünnepséget Százhalombattán tartották.

A nemzetközi megmérettetésen is jól szerepelt Gyula, ugyanis a népes nemzetközi mezőnyben aranyérmet szereztek. (A falvak kategóriájában Zebegényt ezüstéremmel jutalmazták). A megmérettetés évről-évre jelentős kihívást jelentett a résztvevőknek, hiszen nem pusztán a kihelyezett virágokra volt kíváncsi a zsűri, hanem a települések környezetvédelemhez, természeti és épített környezet megőrzéséhez, hulladék- és energiagazdálkodáshoz való viszonyára is. A benevezett városokat végigjáró szakemberek figyeltek a graffiti-mentességre, a közterületek tisztaságára.

Gyula városEgy évvel ezelőtt a nemzetközi mezőnyben két hazai fürdőhely Hévíz és Csopak képviselte az országot. A két települést – a város, illetve a falu kategóriában – ezüstéremmel jutalmazták. Magyarország 1990-től a közép-európai térségből elsőként vesz részt az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. Eddig 8 arany-, 22 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa-díjat mondhat magáénak. Az idei nemzetközi versenyén egyébként 12 arany, 5 ezüst és 1 bronzérmet osztottak ki.