A Himalája körüli terület akár a termálfürdőzés rajongóinak is kedvelt úti célja lehetne, ha jobban ki lennének épülve a fürdők. Jelenlegi formájukban inkább egzotikus érdekességek.

Néhány napja az Index közölt egy videót a Klein Dávid-féle Everest-expedícióról. Ennek egyik érdekes része volt, amikor a tibeti Tingri település közelében termálfürdőztek egyet a túra tagjai. Talán meglepő, de a terület geológiai adottságai miatt számos kisebb fürdő is működik a Himalája környékén. A Tingriben lévő fürdő 4200 méteren található, így vélhetően ez a világ egyik legmagasabban fekvő termálfürdője. A térség legtöbb geotermikus forrása egyébként a Nepálhoz tartozó területen található.

Nepál termál

Nepál: a fekete pontok jelzik a geotermikus forrásokat

Magyar szemmel nézve egyébként finoman fogalmazva is kezdetlegesek az ottani fürdők. Szó sincs termálkút fúrásáról, a helyiek egyszerűen annyit csináltak, hogy a feltörő meleg vizű forrást egy kis területen körbecsempézték. Ez lett a medence. Amikor pedig felbukkannak fürdeni vágyó érdeklődők, – mint most is – akkor rongyokkal bedugaszolják a víz elfolyását biztosító lyukakat és 2-3 óra alatt feltöltődik a kis medence termálvízzel. Cserébe egyébként olcsó. Még turistalehúzós áron is pusztán ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni fejenként, ráadásul ezért privát medencehasználat jár.

A Klein Dávid által fellelt tingri fürdőnél egyébként a térségben vannak nevesebb helyek is, ilyen például a 3000 lakosú nepáli Tatopani (magyarul forró víz) nevű hely. Ez a 2500 méteren lévő fürdő már jobban kiépültnek számít, legalábbis ottani viszonyok között. Van egy forró és egy nem annyira forró vizű medence. Persze erre is igaz, hogy elkerekedne a szemünk, ha itthon egy ilyen fürdőbe kellene mennünk. További magyarázat helyett inkább mutatunk róla egy képet.

Tatopani termálfürdő

Tatopani termálfürdő

Külföldi utazási fórumokon egyébként sok hüledező hozzászólást olvasni a tatopani fürdőről. Állítólag kisebbek a medencék, mint amekkorának a fotókon látszanak. Ezen felül sokszor szappanos a vize, mert a helyiek tisztasági fürdőként is használják. A Lonely Planet fórumán említik, hogy szinte non-stop tele vannak a medencék helyi fiatal férfiakkal, pláne olyankor, amikor női turisták érkeznek a fürdőhelyre.