Hol van több termálvíz, mint Magyarországon? Miért egyedi a Hévízi-tó? Van-e az ön lakhelye alatt termálvíz? Egyáltalán, miért van itt ennyi termálvíz? Most mindezekre választ kaphat.
Rába Quelle1. Magyarország területén található a világ 5. legnagyobb termálvíz-készlete. Előttünk áll Japán, Izland, Olaszország és Franciaország. Van azonban, amiben jobbak vagyunk náluk. Olaszországban és Franciaországban a termálvizek átlagos hőmérséklete ugyanis alacsonyabb, mint Magyarországon. Japánban és Izlandon pedig ugyan magasabb a hőfok, de a vizeik ásványianyag-tartalma alacsonyabb a magyarországi átlagnál.

2. Hévízen van a világ egyetlen olyan gyógyvizű tava, amely egész évben alkalmas a fürdésre.

3. Magyarország területének körülbelül 70-80 százalékán található a föld alatt – legalább 30 Celsius-fokos – vízkészlet.

4. A világ fővárosai közül Budapesten van messze a legtöbb meleg vizű forrás: több mint 100.

5. Magyarországon a Föld belseje felé haladva 16-20 méterenként 1 Celsius-fokkal emelkedik a felszín alatti vizek hőmérséklete. A világátlag ezzel szemben 33 méter/ 1 Celsius-fok. Ez annak köszönhető, hogy a Kárpát-medencében a Föld szilárd kérge rendkívül vékony.

6. Az országban 1289 termálforrás, 17 minősített gyógyhely, 36 minősített gyógyszálloda, 83 minősített gyógyfürdő és 5 gyógyiszap-lelőhely található.

7. Hazánkban közel 100 kút ad elismert, természetes ásványvizet. Ezeknek a 40 százalékát palackozzák is.

8. Már a római időkben is építettek Magyarországon meleg vizű fürdőket. Ezek számítottak annak idején Pannóniában a társasági és a kulturális élet központjainak. Csak Budapest mai területén 19 fürdő működött a rómaiak alatt.

(Az adatok forrása: Magyar Turizmus Zrt.)