• A jó időnek és a programoknak köszönhetően megugrott a budapesti strandfürdők vendégforgalma.

  • A strandoknak két rekordhétvégéjük is volt, a legmagasabb vendégszámot pedig júliusban érték el.

  • Nemcsak a strandfürdők teljesítettek jól: a közelmúltban két díjat kapott a Rudas Gyógyfürdő.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által működtetett fővárosi strandfürdők kifejezetten jó szezont zártak. A 2014-esnél kedvezőbb nyári időjárásnak és rendezvényeknek köszönhetően a strandfürdők vendégforgalma 43 százalékkal nőtt május eleje és augusztus vége között.

A szezonális működtetésű budapesti strandok közül már bezárt a Római és a Pünkösdfürdői, viszont – amennyiben az időjárás engedi – a Palatinus és a Paskál még szeptember 15-ig, a Dagály pedig szeptember 30-ig üzemel.

Palatinus strandfürdő Budapest

Néhány érdekesség a strandfürdők szezonjáról:

  • Idén nyáron 5 alkalommal volt hőségriadó, ami a fürdők forgalmában is meglátszódott: két hétvégén is látogatottsági rekordot döntöttek a budapesti fürdők, ami 60 ezres vendégszámot jelentett.
  • A Pünkösdfürdői Strandfürdő megduplázta a látogatóinak a számát, a többi fürdőben 19-85 százalék közötti növekedést tapasztaltak.
  • Május eleje és augusztus vége között összesen 700 ezer vendéget fogadott a hat budapesti strandfürdő. A legerősebb hónapnak a július bizonyult, amikor közel 270 ezer vendéget regisztráltak.
  • A Dagály Fürdő bevétele még úgy is 10 százalékkal emelkedett, hogy a strand területe mellett már megkezdődött a vizes világbajnokság építkezése.
  • Bevételek terén közel 50 százalékos növekedést produkált a Csillaghegyi, a Pünkösdfürdői és a Római strand.

Csillaghegyi Strandfürdő

Rudas Gyógyfürdő: két díjat is kapott

Múlt héten a 18. alkalommal adták át a kiváló minőségű magyarországi termékeket és szolgáltatásokat díjazó Magyar Termék Nagydíjat. Idén elismerésben részesült a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda is. A fürdő emellett megkapta a Klímabarát Termék Nívódíjat is, amivel a megújuló energia előállítást lehetővé tévő 2014-es beruházásukat ismerték el.

Rudas Fürdő élményfürdő

A fejlesztés keretében a 20-30 éves kazánokat hővisszanyerős készülékekre cserélték, így a fürdő fűtési és gázenergia felhasználását jelentősen csökkenthették. Mindezt kiegészítették egy olyan beruházással is, amelynek keretében a töltő-ürítő rendszerű gyógyvizes medencék hőtartalmát is hasznosítani kezdték. Ennek a hatékonyságát jól mutatja, hogy amíg korábban 30 Celsius-fokos használt termálvizet engedtek a Dunába, addig most ennek a hőfoka 10 Celsius-fokosra csökkent. Az így megtakarított hőenergiával tudják fűteni a fürdő új wellness részlegét, valamint a régi szárny egy jelentős részét.

A Palatinus Strandfürdő légi fotóját H. Szabó Sándor készítette.