• Az Aquaticum Strandfürdő átépítésére kiírt ötletpályázaton több tervet is megvásároltak.

  • Mutatunk egy újabb elképzelést a fürdő felújításáról.

  • Külön szimpatikus a tervben, hogy odafigyelnének a meglévő faállomány megőrzésére.

Múlt héten írtunk arról, hogy a debreceni Aquaticum Strandfürdő átépítésével kapcsolatos ötletpályázaton eredményt hirdettek. Akkor a győztes pályaműből mutattunk látványterveket, de azon kívül más építészeti irodák terveit is megvásárolta a Debreceni Gyógyfürdő Kft., közéjük tartozik a győri LEN Architects is. Az építésziroda a Facebook oldalán hozta nyilvánosságra a fürdő átépítésével kapcsolatos terveit. Az Építészfórum.hu szakportál pedig erről egy szöveges összefoglalót is közölt.

Aquaticum fürdő tervek

A múltkor bemutatott tervekhez képest erről még azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy megvalósul. Az első díjat kapott pályázó vízesés tervei ugyan impozánsak, de azért az embernek erős kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy ez akár (lásd lenti kép) anyagilag, akár műszakilag valóban megvalósítható lenne a rendelkezésre álló keretből.

Aquaticum strandfürdő látványterv

A LEN Architects terveinek a sajátosságai a következők:

– Szimpatikus eleme a tervnek, hogy a meglévő faállományt megőriznék, így megmaradna a fürdő ligetes jellege. A sok fa a nyári kánikulában is kellemes klímát biztosítana.

– Megtartanák a jelenlegi, építészetileg értékes épületeket is. Nyilván felújítva.

– A terveken is látható, hogy a lombkoronák szintjén végigvezetne egy 630 méter hosszú sétány, ami egyben összeköttetést is teremtene a fürdő különböző részei között. Talán ez a terv legegyedibb része.

– Négy szigetre osztanák a medencéket, amelyek más-más célközönségnek szólnának. Ilyen lenne az egészség sziget, ahol három gyógyvizes medence működne. A relax sziget, ahol egy “barlangmedence”, pezsgőfürdő, napozóterasz is helyet kapna. A kaland sziget a felújított hullámmedencét ölelné körül és ide telepítenének egy csúszdát is. A sport szigeten belül lenne a régi versenymedence. A gyerek sziget értelemszerűen a kicsiknek szánt medencéket foglalná magában, de úgy alakítanák ki, hogy a strand nagy részéről rá lehessen látni.

– A strandmedence összesen 4000 négyzetméteres lenne. A strandfürdő teljes vízfelülete pedig elérné a 10 ezer négyzetmétert.

– Nem csempézett, hanem beton medencéket építenének, mert ezek olcsóbban felépíthetők és karbantarthatók.