• Ugyanaz a zalakarosi gyógyvíz összetétele, mint régebben? Kezelik-e a feltörő gyógyvizet? Egyáltalán hogyan jut el a gyógyvíz a termálkúttól a medencékig?

  • Többek között ezekre a kérdéseinkre is választ kaptunk a Zalakarosi Fürdőtől.

Nemrég írtunk arról, hogy az 1960-as években milyen volt a fogadtatása annak, hogy Zalakaroson termálvizet találtak. A korabeli sajtó „fehér aranyként” emelgette a feltörő vizet, ami találónak bizonyult, hiszen az addig a mezőgazdaságból élő kis zalai falu néhány év alatt az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyévé nőtte ki magát.

A zalakarosi gyógyvíz sok szerves anyagot és oldott sót tartalmaz, alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos, jódos, brómos és kénhidrogénes összetételű, amelynek fluorid, metabórsav és metakovasav tartalma is jelentős. Érdekes, hogy egyszerre magas a jód és a kéntartalma, ami ritkaságnak számít.

A fürdő egyébként alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizet adó termálkúttal is rendelkezik. Az elhasznált víz pedig a szomszédos – 2015-ben átadott – dísztavat táplálja, majd onnan a felesleges víz egy árokba folyik tovább.

Hogyan jut el a víz a medencékbe? A gyógyvízre, a termálvízre és a hideg vízre is igaz, hogy a kutak vize nem közvetlenül a medencékbe, hanem első körben tározókba kerül. A meleg vizes kutak vizét először hűteni is kell, hiszen a feltöréskor még forró a gyógyvíz. Mint a Zalakarosi Fürdőtől megtudtuk, hideg víz hozzáadásával érik el a megfelelő hőfokot. Ennek révén tudják szabályozni, hogy egy-egy medencébe 36, vagy éppen 38 Celsius-fokos víz kerüljön-e.

Zalakaros gyógykert gyógymedence

Felvetődik kérdésként, hogy a kútból feltörő gyógyvíz ugyanaz-e, mint ami később a medencékbe kerül, magyarán kezelik-e bármilyen módon? A fürdőtől kapott információk szerint a víz gáztalanításán felül csak a hideg vizes hőfokbeállítást végzik el, vegyszeres kezelést nem alkalmaznak a gyógyvíznél.

A termálvizes és a hideg vizes medencék vízforgatós rendszerűek, a gyógymedencéket pedig minden egyes nap zárás után teljesen leürítik, kitakarítják, majd még az éjszaka folyamán újra feltöltik gyógyvízzel. A gyógyvíz összetételét kétévente vizsgálják meg újra. Ez alapján az elmúlt években, sőt évtizedekben lényeges változást nem tapasztaltak a gyógyvíz összetételében.

Zala megye Zalakaros gyógyvíz

Egy átlagos nyári napon hatalmas vízmennyiséget mozgatnak meg a Zalakarosi Fürdőben. Mint megtudtuk, a medencék töltésére és hőntartására körülbelül napi 2200 köbméter vizet használnak fel. Ez 2,2 millió liter, aminek a nagyságát talán még szemléletesebben mutatja, hogy ez nagyjából 11 ezer fürdőkádnyi vizet jelent.

Zalakaros strandfürdő családbarát