• Legutóbb május elején ellenőrizte a hatóság a Tófürdő vízminőségét és mindent rendben találtak.

  • Évekkel ezelőtti vizsgálati eredmények miatt kaptak rosszabb értékelést.

  • A fürdőzők bizalmának megőrzése érdekében az idei szezonban minden héten bevizsgáltatják a tó vízminőségét.

A héten több sajtóhírben is a kifogásolt vízminőségű strandok között említették a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn található Tófürdőt. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. azonban cáfolta, hogy probléma lenne a tó vízminőségével.

Mint írják, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ gyakorlata szerint az arra kijelölt hatósági laboratóriumok minden természetes fürdővízből a szezonkezdést megelőzően, valamint a szezon során legalább havonta egy alkalommal vesznek vízmintát. Ezek eredményeit alkalmanként értékelik, a határértékektől való eltérés esetén szükség szerint intézkedést rendelnek el. A természetes fürdővizek vízminőségével kapcsolatos minősítést ezzel szemben nem az alkalmanként elvégzett vizsgálatok után adja ki a hatóság, hanem a szezonkezdést megelőzően elvégzett vizsgálatot követően, az azt megelőző 4 év vizsgálatainak eredményeit egy matematikai képlet alapján kiértékelve.

Az említett matematikai képlet figyelembe veszi az eredmények átlagát, amely átlagot egy alkalomszerűen mért kiugró érték már jelentősen befolyásolhat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy attól függetlenül, hogy egy fürdőhely vízminősége pillanatnyilag kiváló, tehát fürdésre tökéletesen alkalmas, az adott fürdőhely a kifogásolt kategóriába kerülhet.

A legutóbbi, 2024. május 9-én elvégzett vizsgálat eredménye alapján a nyíregyházi Tófürdő vízminőségével kapcsolatban az illetékes hatóságok semmiféle kifogást nem emeltek, így az fürdőzésre tökéletesen alkalmas.

A nyíregyházi Tófürdőn 2014. június 10. és 2024. május 9. között összesen 53 alkalommal került sor vízminta vételre, amelyek során mindössze négy esetben volt a megengedett felső értéktől (330 CFU/100 ml) való eltérés az enterococcus szám tekintetében, az egyéb értékek esetében a megengedett értéktől pozitív irányba való eltérés nem volt.

A többi 49 esetben az enterococcus szám jelentősen a megengedett érték alatt volt, tehát elmondható, hogy a nyíregyházi Tófürdő vízminősége az elmúlt 10 évben gyakorlatilag folyamatosan kiváló, ennek ellenére a négy évre visszamenőlegesen történő átlagszámítás ezt a képet jelentősen rontja egy-egy kiugró érték miatt.

Nyíregyháza Sóstó Tófürdő

Mi okozhat eltérést egy természetes fürdőhely vízminőségében?

Mint a Tófürdő nevében is benne van, egy természetes fürdőhelyről, esetünkben egy tóról van szó, aminek nincs elfolyása, állóvíz. A tó természetes élővilággal rendelkezik, halak, kacsák, kagylók, algák, amelyek biológiai folyamatai befolyásolják a víz minőségét, ezek mellett a használat során a fürdőzők is szennyezik a vizet a testükön bevitt napolajjal, krémekkel. Illetve horgászati tevékenység is jelen van, ami etető- és egyéb anyagok tóba kerülésével jár.

Mindezek együtt és külön-külön is okozhatnak jelentős eltérést a vízminőségben, amely eltérések idővel természetes úton rendeződnek, ehhez például elegendő lehet egy nagyobb eső, ami a víz és a vízben oldott oxigén szintjének emelkedésével jár.

A két legjelentősebb eltérést mutató értéket már a 2021-es szezon legvégén, augusztus 30-án és szeptember 7-én mérték a szakemberek. A mintavétel mindkét esetben a fürdőzők által jellemzően használt fürdőterülettől messzebb, a part mentén történt. A kiugró értékeket okozhatta akár egy a nádasban elpusztult hal bomlása is, rendkívüli szennyeződés nem történt azt megelőzően, illetve az azóta eltelt időszakban sem, sőt az aktív fürdőszezonban sem mértek kiugró értékeket a szakemberek, külön intézkedést sem rendeltek el.

„A 2021. szeptember 7-ei eredmény tükrében Társaságunk 2021. szeptember 8-án új vízmintavételt kezdeményezett, ekkor a minta a tó egy másik pontján, a parttól beljebb, a fürdőzők által jellemzően használt területen került levételre, az enterococcus szám ebben az esetben <15 CFU/100 ml volt.” – írják.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egyéb szempontok alapján is értékeli a fürdőhelyeket egy-egy vizsgálat során. Ezek közé tartozik a víz színe, darabos szennyeződés vizsgálata, további mintavételek szükségessége egyéb vizsgálat céljából, a fürdővízhez tartozó partszakasz tisztasága. „Ezen szempontok alapján minden alkalommal rendben találta a hatóság a Tófürdőt, továbbá egyetlen olyan eset sem történt, hogy bármelyik fürdővendégünk valamilyen betegséget szerzett volna fürdőnkben” – olvasható a társaság közleményében.

Mindezektől függetlenül, a fürdőzők biztonságának maximális garantálása, és tájékoztatásuk érdekében a 2024-es szezonban a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. heti gyakorisággal fog vízmintavételt végeztetni a Tófürdőn, arra akkreditált laboratórium bevonásával. Ennek eredményeit a honlapjukon, valamint a fürdő bejáratánál minden alkalommal közzéteszik.