Mintegy 500 millió forintos beruházással a gyógytóból elfolyó meleg víz hasznosításával oldják meg Hévízen a kórház és a fürdő egyes épületeinek fűtését.

Az üdülőhely, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház közösen pályázott és nyert félmilliárd forintot a hévízi gyógytó elfolyó vizének hasznosítására. Az egyedi kormánydöntés alapján, múlt héten megkötött támogatási szerződésnek köszönhetően a beruházás teljes költségét fedezi az elnyert összeg.

A közös fejlesztés révén a termáltó elfolyó vizéből hőszivattyúk segítségével visszatáplálják az energiát a kórház és a fürdő épületeinek hőellátására. Az MTI információi szerint az átalakítással a Festetics Fürdőház és a reumakórházhoz tartozó iszapüzem épületének fűtését teljes egészében meg tudják oldani. Így két gázkazánt és ezzel a földgáz felhasználást is kiváltják a közeljövőben megvalósuló átépítéssel.

A tőzegmedrű forrástó vízhozama egyébként eléri a percenkénti 30-40 ezer litert. A víz a mélyben 38 Celsius-fok körüli hőmérséklettel tör fel. Így a vízfelszín közelében nyári, kánikulai napokon akár 36-38 Celsius-fokos is lehet a víz, a nagy téli hidegben pedig 24-26 Celsius-fok körül alakul a tó hőfoka.

Hévíz termálfürdő