Az orosz turisták felé nyitna Győr, amihez a Rába Quelle révén a termálfürdőjük adott, viszont nyelvtudásra, több szállodára és repülőtérre még szükségük lenne.

Hévízt az elmúlt években szinte elözönlötték az oroszországi turisták. Olyannyira, hogy a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi összesítése szerint Hévízen a külföldről érkezett vendégek között az oroszok már másodikok a német vendégek után és megelőzik az osztrákokat. A fizetőképes, hosszabb időtartamra érkező keleti vendégeket más fürdőhelyek is megirigyelték Hévíztől. A debreceni reptér közelségére építve Hajdúszoboszlón is igyekeznek rástartolni erre a vendégkörre.

A legújabb, az orosz piac felé kacsingató település pedig Győr. A megyeszékhely a közelmúltban egy oroszországi turisztikai vásáron mutatkozott be, ahol komplett ajánlatokkal igyekeztek megnyerni a kinti utazásszervezők bizalmát. Győr a gyógyturizmus mellett a fesztiválkínálattal és a sportlétesítményekkel hívná fel magára a figyelmet. Utóbbira annak kapcsán, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kiszolgálását biztosító épületek akár edzőtáborozási céllal is használhatók. A kapcsolatok szorosabbra fonásának eleme az is, hogy hamarosan testvérvárosi megállapodást kötnek az 1,3 millió lakosú Nyizsnyij Novgoroddal.

Rába Quelle: ez biztosan tetszene az oroszoknak

Rába Quelle: ez biztosan tetszene az oroszoknak

Az orosz turisták becserkészésére a termálfürdő megléte adott. A városban 1960-ban találtak termálvizet, amit 1978-ban minősítettek gyógyvízzé. A modern Rába Quelle fürdőt pedig 2003-ban adták át. A keleti vendégek becsalogatásához azonban ez még nem elegendő.

Tavasszal a Termál Online-on olvashattak egy interjút az egyik mosonmagyaróvári szálloda igazgatójával, Deé Ritával. Akkor őt kérdeztük arról is, hogy az orosz vendégek megnyerésére milyenek az esélyeik. A Thermal Hotel Mosonmagyaróvár igazgatója akkor elmondta, hogy Hévíznek ezen a téren azért sikerült áttörést elérnie, mert nagy, egyedi kínálatú településről van szó, amelynek több éves marketingmunkája fekszik az orosz vendégkör bizalmának elnyerésében, ráadásul ott van a közelben egy repülőtér is. Mindezeken felül több orosz vendéghez nagyobb szállodai kapacitás és orosz nyelvtudás is szükséges lenne.

A győri városvezetés is érzi ezeknek a hiányát. Az MTI-nek Domanyik Eszter, Győr marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője azt nyilatkozta, hogy megpróbálják megteremteni egy ötcsillagos szálloda építésének a feltételeit. A reptér-kérdésre pedig megoldást jelenthet a közeli péri légikikötő tervezett fejlesztése.