• Bükkszék is szeretne gyógyhely címet szerezni.

  • A Salvus gyógyvízről ismert településen ehhez szinte minden feltétel adott lenne.

A Heves megyében, Egertől 22 kilométerre lévő Bükkszékről közölt egy cikket a Heol.hu. Ebből kiderül, hogy a Salvus gyógyvízről és a gyógyfürdőjéről ismert település hiába fekszik szép helyen, mégis folyamatosan csökken az ott élő állandó lakosok száma. Néhány éve még közel 800-an laktak Bükkszéken, most már ez a szám 692. Óvoda ugyan van a településen, de az iskolát néhány évvel ezelőtt be kellett zárniuk. Zagyva Ferencné, polgármester azért azt is megemlíti, hogy látszódnak pozitív trendek, ugyanis az utóbbi időben hat-hét új család is költözött a faluba és több családban is született gyerek.

A polgármester arról is beszélt a Heol.hu-nak, hogy szeretnének gyógyhelyi címet kapni. Ehhez a néhány éve fedett résszel bővült fürdő, a gyógyhatású víz, a nyugodt környezet már biztosított, viszont egyelőre gyógyászati szolgáltatásokat nem nyújt a fürdő, ez pedig elengedhetetlen lenne a titulus megszerzéséhez. A jó hír az, hogy egy gyógyászati részleg tervei már elkészültek és egy-két éven belül ez akár meg is valósulhat. Ez nemcsak a gyógyhelyi cím miatt lenne fontos, hanem azért is, mert a helyben elérhető gyógyászati szolgáltatások miatt több vendég érkezhetne Bükkszékre.

Bükkszék termálfürdőA cikkből kiderül az is, hogy tavaly nyereséges éve volt a bükkszéki fürdőnek, ahová a legtöbb vendég Nógrád megyéből érkezik, de népszerű Bükkszék a szlovákok körében is. Sőt, a közvetlen budapesti buszjáratnak köszönhetően a fővárosból is sokan felkeresik a fürdőt. A megkérdezett visszatérő vendégek szerint a fürdő- és ivókúraként, valamint inhalációs formában is alkalmazható Salvus gyógyvíz hatása egészen kiváló, főleg mozgás- és légzőszervi betegségek esetén.

Miért jó gyógyhelynek lenni?

Jó néhány évig nem nagyon hajtottak a települések, illetve a fürdők erre a címre. 1984 és 2012 között egyetlen új gyógyhely címet sem adtak ki, azóta pedig már hetet, s így összesen már 20 gyógyhelyünk van. Az érdeklődés azért nőtt meg a gyógyhely titulus iránt, mert az előttünk álló uniós fejlesztési ciklusban külön pályázatot írnak ki a gyógyhelyek számára. Mindenesetre akik még csak most startolnának rá erre a titulusra, azok valószínűleg erről a fejlesztési körről már lemaradtak. Ahogy ugyanis a korábbi cikkünkben írtuk, nagyjából 8-12 gyógyhely tud majd sikeresen pályázni, s jó néhány településen már évek óta kész tervekkel várják ezt a lehetőséget. A hazai gyógyhelyek listáját megtalálja ebben a cikkünkben.